Erdogan's Cynical Game: Is Turkey Creeping Toward Civil War?

Jan Walraven
Screenshot Spiegel Online International
Screenshot Spiegel Online International
Screenshot Spiegel Online International
Screenshot Spiegel Online International

Die gewelddadige zomer werd onder meer in gang gezet door de bloedige aanslag tegen een Koerdisch gemeenschapscentrum in de stad Suruc, die vermoedelijk door aan IS gelieerde terroristen werd uitgevoerd.

Turks president Erdogan beloofde na die aanslag aan Amerikaans president Obama om mee de strijd aan te gaan tegen IS, maar blijft ondertussen ook de Koerdische rebellen bombarderen die in Irak en Syrië tegen IS vechten. Hij maakte bovendien een einde aan de vredesonderhandelingen met de Koerdische PKK. Daarmee kwam een einde aan de politiek van détente die hij zelf in 2005 had opgestart.

Erdogan riep bovendien op tot de arrestatie van parlementsleden die "banden met terrorisme" hebben. Hiermee bedoelde hij in de eerste plaats de leider van HDP, Selahattin Demirtas. Die wordt nu verdacht van het aanzetten tot geweld en propaganderen van terrorisme. Ondertussen worden anti-regeringsprotesten in de Koerdische gebieden in Turkije gewelddadig neergeslagen. Turkije lijkt opnieuw af te stevenen op een burgeroorlog.

Lees het volledige artikel hier.

LEES OOK
Jan Walraven / 19-05-2017

"Als het van ons afhing, stuurden we alle Arabieren naar Brazilië"

Vijftig jaar na de Zesdaagse Oorlog maakt Israël de ministeriële archieven openbaar. Haaretz reconstrueert wat er achter de schermen gebeurde.
D685-097
Christophe Degreef / 26-08-2016

Wanneer The New York Times van Arabische lente een horrorwinter maakt

Geschiedenis vertellen door de ogen van gewone mensen heeft zijn merites, maar omzeilt ook de eigen naïviteit.
Schermafbeelding 2016-08-26 om 08.51.58
Jan Walraven / 08-01-2016

One Map That Explains the Dangerous Saudi-Iranian Conflict

Het conflict tussen Saudi-Arabië en Iran is meer dan alleen een religieuze strijd. The Intercept heeft maar één kaart nodig om dat aan te tonen.
Kaart van olievoorraden en gebieden met een sjiitische meerderheid in de Perzische Golf (Kaart: Dr. Michael Izady via The Intercept)