De raketten van oktober

31 oktober 2012 Peter Casteels
(Foto Salon Van Sisyphus)
(Foto Salon Van Sisyphus)
(Foto Salon Van Sisyphus)
(Foto Salon Van Sisyphus)

Journalist Jef Coeck maakte een reconstructie van de crisis. In een brief die Chroestsjov aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot schreef, vatte hij de situatie nogal laconiek samen:

Meneer de President, wij en u moeten nu niet aan touwtjes gaan trekken waar u een oorlogsknoop in hebt gelegd, want hoe harder wij trekken, hoe strakker de knopen gaan zitten. En dan kan er een moment komen waarop die knoop zo strak zit dat zelfs degene die hem gelegd heeft hem niet meer los zal kunnen krijgen, en dan moet de knoop worden opengesneden. Het is niet aan mij om uit te leggen wat dat zou betekenen, want u begrijpt zelf uitstekend over welke vreselijke krachten onze landen beschikken.

Ook Foreign Affairs publiceerde onlangs een artikel over deze crisis, en probeert lessen te trekken voor de buitenlandse relaties die de Verenigde Staten met Iran, Noord-Korea en vooral China heeft te onderhouden. Het essay staat achter een betaalmuur, maar is hier terug te vinden.

LEES OOK
Jan Walraven / 24-10-2017

Google en Facebook hielpen anti-vluchtelingencampagne opzetten

Hun medewerkers werkten samen met kapitaalkrachtige drukkingsgroep een online reclamecampagne tegen vluchtelingen uit tijdens Amerikaanse verkiezingen.
shutterstock_245047450
Jan Walraven / 31-08-2017

Harvey in Houston: kroniek van de onvermijdelijke orkaan

Texas Tribune en ProPublica waarschuwden in maart 2016 al dat Houston niet voorbereid was voor een 'perfect storm' als Harvey.
houston storm national guard
Jan Walraven / 17-07-2017

De terugkeer van de monopoliebrekers

Het aanpakken van marktoverheersende symboolbedrijven als Amazon, Google en Facebook kan de Democraten een nieuw elan geven.
jeff bezos jim mattis