Teerzanden bekeken vanuit een Cessna

Charlotte Doolaege
Teerzanden in Canada door de ogen van Business Insider (Foto Business Insider)
Teerzanden in Canada door de ogen van Business Insider (Foto Business Insider)
Teerzanden in Canada door de ogen van Business Insider (Foto Business Insider)
Teerzanden in Canada door de ogen van Business Insider (Foto Business Insider)

Teerzanden zijn een combinatie van zand, klei, water en bitumen. Dat laatste kan verwerkt worden tot een olieproduct. In de Albertateerzanden in Canada, ligt de inhoud van ruim twee triljoen olievaten verspreid over een oppervlakte van meer dan 139859 km², wat het tot het tweede grootste wingewest voor olie maakt naast Saoedi-Arabië.

Impact

Het voordeel van het gebruik van teerzanden is duidelijk. Het mag dan wat meer moeite kosten dan ruwe olie ontginnen, maar het kan een einde maken aan de afhankelijkheid van Noord-Amerika van het Midden-Oosten voor olie.

Het probleem is echter dat het proces erg veel energie, water en mankracht kost en een erg grote druk legt op het milieu. Er kan zware bodemverontreiniging mee gepaard gaan, er moeten soms oerbossen voor gekapt worden en de uitstoot van broeikasgassen ligt hoog.

De impact van de ontginning van teerzanden moet zo laag mogelijk gehouden worden, want de wet verplicht oliebedrijven om de natuurgebieden waar er ontgonnen wordt om het land uiteindelijk terug in haar originele staat te herstellen. Wie de foto’s bekijkt die BusinessInsider vanuit het vliegtuig maakte, ziet in een oogopslag dat dat een werk van lange adem is.

Leven na de apocalyps

BusinessInsider haalt aan dat het een goede zaak is dat de oliebedrijven die reconstructie nu sneller en efficiënter willen doen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de werknemers, die vaak in de buurt gaan wonen en nu vaak uitkijken op een apocalyptisch ogend landschap. Voor de teerzanden in Alberta werken ruim 140.000 mensen. De komende jaren komen daar nog 100.000 jobs bij.

LEES OOK
Steven Vanden Bussche, Samira Ataei / 10-06-2020

Mondmaskers: hoe de Belgische modesector buitenspel werd gezet

Defensie liet bij de bestelling van mondmaskers snelheid primeren boven kwaliteit. Uit documenten die Apache kon inkijken blijkt dat verschillende voorschriften tijdens de lopende…
mask-4964589
Redactie Apache / 03-05-2019

Formateurs: jij kan het schudden

Wie wil er nog peilingen en stemtests als u gewoon zelf een regering kan vormen? Speel nu Formateurs™, het politieke kaartspel van Apache.
Screen Shot 2019-04-30 at 20.30.03
Steven Vanden Bussche / 05-12-2018

Twee Turken erelid PEN Vlaanderen: 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat'

De Turkse onderzoeksjournalist Ahmet Sik en essayist en romanschrijver Ahmet Altan zijn twee nieuwe ereleden van Pen Vlaanderen. 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat', zegt…
Ahmet Altan (Foto (c) Picture Alliance/Photoshot)