De rijksten der aarde

0

De website MO.be publiceert deze week iedere dag een deel van hun dossier over de mensen die volgens de berekeningen van het Amerikaanse zakenblad Forbes de rijksten ter wereld zijn. Iedere persoon op de ranglijst van Forbes beschikt over minstens 750 miljoen euro aan aandelen, jachten, vastgoed, kunst, cash en geld op rekeningen. In totaal lopen er op de wereld 1.226 dollarmiljardairs rond.

MO* keert in dit dossier alle facetten van de enorme rijkdom van de 1.226 gelukkigen binnenstebuiten. Zij beschikken samen over ongeveer 3.500 miljard euro.

Waar vind je de meeste miljardairs?

Zoals de laatste 25 jaar altijd al het geval is, zijn de VS het land met de meeste miljardairs. Enkele opvallende afwezigen in de lijst gezien hun hoge bevolkingsaantal zijn Pakistan en Bangladesh. Die landen hebben 100 miljoen inwoners, onder wie geen enkele miljardair.

Hoe evolueert het aantal miljardairs geografisch gezien?

MO* toont aan dat de evolutie in het aantal zeer rijken in feite de ontwikkelingen in de economische machtsverhoudingen volgt. Via een bijzondere grafiek wordt aangegeven hoe het aantal miljardairs in ieder land doorheen de tijd evolueert van 2006 tot op heden. Het wordt duidelijk dat de crisis in veel landen ook zijn sporen heeft nagelaten in het aantal miljardairs.

Hoe komen mensen aan zoveel geld?

Het blijkt dat er vooral veel geld te rapen valt in de financiële sector. Veel andere miljardairs zijn ook rijk geworden door handel grondstoffen, al verschilt de concrete invulling daarvan wel per continent. Ook misdaad kan erg lucratief zijn, met name de handel in drugs.

Hoe ziet de nieuwe generatie rijken eruit?

MO* stelt vast dat de nieuwe miljardairselite afkomstig is uit het zuiden. In acht portretten zal de MO*-redactie een beeld scheppen van hoe die elite eruitziet en hoe ze aan haar geld is geraakt.

MO* publiceert hier nog de hele week over op haar website.

Mo

Dit artikel is het gevolg van een samenwerking tussen Apache en Mo*.

Opgemerkt

Apache Nieuws