Een alternatief businessmodel voor de media?

0

De Israëlische journalist Amir Mizroch haalt op zijn blog scherp uit naar chantagepraktijken in de ultraorthodoxe Israëlische pers. Een undercoveroperatie van de Israëlische politie bracht aan het licht dat bedreigingen en afpersing daar schering en inslag zijn.

In tijden waarin journalisten door het brede publiek toch al vaak gewantrouwd worden, doet de populaire nieuwssite ‘Behdarei Haredim’ er een schepje bovenop. Journalisten en topmensen brachten geld in het laatje, onder meer door mensen te chanteren. Ze verzonnen verhalen die de reputatie van bekende mensen binnen de ultraorthodoxe gemeenschap ernstige schade konden toebrengen, en vroegen vervolgens grote sommen geld om ze niet te publiceren. Of ze vroegen geld om positieve verhalen te brengen, zoals in het geval van de Israëlische politieke partij United Torah Judaism. Die partij betaalde ‘Behdarei Haredim’ om uitsluitend positief te berichten.

Mizroch stelt het op zijn blog sarcastisch voor als het nieuwe businessmodel voor de media, de oplossing voor alle financiële problemen in de sector.

Forget old school journalism ethics; forget values such as the public’s right to know; the media as watchdog of democracy; and forget hard legwork reporting on important issues. Knowledge is power, and power can get you money, and more power.

 

Opgemerkt

Apache Nieuws