Bouw uw eigen gletsjer

0

Als de opwarming van de aarde de gletsjers doet smelten dan bouw ik er gewoon zelf een. Global 3000, een project van Deutsche Welle, plaatste een video online waarin wordt uitgelegd hoe een Chinese ingenieur in de Indiase uitlopers van de Himalaya nieuwe gletsjers bouwt, voldoende groot om in de zomer het lokale laagland te irrigeren.

De opwarming van de aarde zorgt ook in de Himalaya voor smeltende gletsjers en bijhorend watertekort in dorpen die tot voor kort voor de groei van hun gewassen teerden op het smeltwater uit de hoger gelegen bergen.

Een systeem waarbij water van hogerop wordt gekanaliseerd en in kleine doses doorstroomt zodat het water makkelijker bevriest, laat toe om ‘nieuwe gletsjers’ te maken. De eerste gletsjer van de hand van de Chinese ingenieur is een voetbalveld groot en zorgt (opnieuw) voor succesvolle oogsten in het laagland. Vandaag overleven 300 families dankzij de nieuwe gletsjer.

Opgemerkt

Apache Nieuws