The lethal war on Mexico’s journalists

Tom Lievens
apache

De mooie woorden en gebaren van verschillende regeringen de afgelopen tien jaar spreken de waarheid volledig tegen.

Given the number killed per year, Mexico is now the world’s most dangerous country in which to be a journalist.

Sinds de Mexicaanse president, Felipe Calderon, de "War on drugs" militariseerde, zorgde een golf van geweld voor meer dan 35000 doden waaronder 66 journalisten. De moordonderzoeken die gevoerd worden gebeuren oppervlakkig en leiden meestal tot niets.

De oprichting van een speciaal vervolgingsbureau die de beknotting van journalistieke vrijheid moet beschermen en onderzoeken klinkt mooi maar heeft in de praktijk weinig nut. Dit bureau heeft geen formele macht om gedegen onderzoek te voeren of om mensen aan te klagen. Lees het volledige artikel

LEES OOK
Steven Vanden Bussche, Samira Ataei / 10-06-2020

Mondmaskers: hoe de Belgische modesector buitenspel werd gezet

Defensie liet bij de bestelling van mondmaskers snelheid primeren boven kwaliteit. Uit documenten die Apache kon inkijken blijkt dat verschillende voorschriften tijdens de lopende…
mask-4964589
Redactie Apache / 03-05-2019

Formateurs: jij kan het schudden

Wie wil er nog peilingen en stemtests als u gewoon zelf een regering kan vormen? Speel nu Formateurs™, het politieke kaartspel van Apache.
Screen Shot 2019-04-30 at 20.30.03
Steven Vanden Bussche / 05-12-2018

Twee Turken erelid PEN Vlaanderen: 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat'

De Turkse onderzoeksjournalist Ahmet Sik en essayist en romanschrijver Ahmet Altan zijn twee nieuwe ereleden van Pen Vlaanderen. 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat', zegt…
Ahmet Altan (Foto (c) Picture Alliance/Photoshot)