Populistische patattenpraat

Dries De Smet
apache

Het openlijk verdedigen van het vernielen van andermans eigendom valt niet onder de vrijheid van meningsuiting, aldus de publieke opinie. Het lijkt banaal, maar het is een gigantische ommekeer: plots groeit een publiekelijk besef van een grens aan de vrijheid van meningsuiting. Die is er in het debat rond multiculturaliteit nochtans nooit geweest: de meest racistische uitlatingen, tot negationisme toe, zijn op online fora verdedigd onder het mom van de vrijheid van meningsuiting.

Ook de plotse verdediging van wetenschappelijk onderzoek verbaast hem:

Dat de publieke opinie zich schaart achter het wetenschappelijk onderzoek en haar vrijheden, mag opnieuw verbazen: wie regelmatig de online fora raadpleegt bij onderzoeksresultaten waarin allochtonen niét als zondebok worden afgeschilderd, is overtuigd van het tegendeel. Dit vrije wetenschappelijke onderzoek is dan ideologisch gekleurd, vooringenomen en pseudo-wetenschappelijk, aldus zij die nu de vrijheid van onderzoek verdedigen.

Lees hier de volledige analyse.

LEES OOK
Jan Walraven / 19-07-2018

Trump maakt eigen hotel rijker met overheidsgeld

Amerikaans president Trump en zijn entourage spendeerden bijna 59.000 euro belastinggeld voor hun verblijf in een Schots resort dat in handen is van Trump zelf.
123987461_c4b4b3bb99_o
Jan Walraven / 12-03-2018

Kinderarbeid en slavernij bij Apple nog toegenomen

Bij een controle van meer dan 700 toeleveranciers werden meerdere gevallen van schuldslavernij en kinderarbeid ontdekt.
apple china arbeid kinderarbeid schuldslavernij arbeidsomstandigheden
Jan Walraven / 02-03-2018

Het verhaal achter de schadelijkste cyberaanval ooit

De Britten en Amerikanen wijzen Rusland als schuldige aan van 'NotPetya', de cyberaanval die wereldwijd voor miljarden aan schade veroorzaakte. De BBC reconstrueert de aanval.
kabel electronica internet online cyberaanval