DS Ombudsman

Op 15 juni 2011 kondigde De Standaard de komst van een nieuwe ombudsman aan. Columnist, journalist en auteur Tom Naegels is sinds die dag ‘de eerste lezer’ van De Standaard en schrijft wekelijks een bijdrage over keuzes die de krant maakte.

DS Ombudsman Tom Naegels

DS Ombudsman Tom Naegels

Heel wat internationale kwaliteitskranten hebben vandaag een ombudsman. The Guardian, The New York Times en dichter bij huis De Volkskrant en het NRC Handelsblad, allemaal hebben ze een ‘eerste lezer’ die op gezette tijden duiding en uitleg geeft bij de keuzes van de krant. Vaak is dat kritisch voor de krant. Dat maakt de taak van ombudsman haast per definitie tot een moeilijke evenwichtsoefening.

Ook in België werd de voorbije jaren al vaker geëxperimenteerd met ombudsmannen. Tot nu toe zonder al teveel succes. De Morgen voerde eind jaren ’90 de ombudsman af en ook de voorloper van Tom Naegels bij De Standaard staakte zijn taak als ombudsman. Apache volgt het experiment met veel interesse. In dit dossier brengen we een interview met de ombudsman en geregeld plaatsen we bedenkingen of aanvullingen bij de artikels die Tom Naegels voor De Standaard schrijft.