Verleyen Frans

0

Frans Verleyen (1941-1997), Sus voor de vrienden, was de legendarische hoofdredacteur van Knack. Verleyen, die geboren werd in Mechelen, studeerde moderne geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven. Daarna behaalde hij in Brussel en Parijs een diploma archiefwetenschappen. Als student schreef hij al columns voor De Nieuwe, De Standaard, Gazet van Antwerpen en het studentenblad Ons Leven, en werkte hij mee aan een aantal radioprogramma’s.

Biografieën Vlaamse hoofdredacteurs

Naar de overzichtspagina met de biografieën van de Vlaamse hoofdredacteurs

Zijn loopbaan begon hij in 1966 als archivaris bij het Rijksarchief in Beveren. Twee jaar later ging hij als verslaggever voor de toenmalige BRT werken, vervolgens werd hij politiek redacteur bij De Standaard, waar hij samen met Hugo De Ridder een aantal opmerkelijke politieke portretten maakte. Na een conflict met toenmalig hoofdredacteur Manu Ruys verliet hij de krant.

Verleyen kreeg vooral bekendheid als hoofdredacteur van Knack, een actualiteitenmagazine van Roularta dat in 1971 werd opgestart. Hij was gedurende elf jaar hoofdredacteur van Knack (1972-83) en veertien jaar directeur, van 1983 tot zijn overlijden. Hij wordt beschouwd als de bezieler en geestelijke vader van het blad. Zijn wekelijkse ‘Woord vooraf’ werd een van de meest gelezen en meest invloedrijke commentaarstukken. Hij had goede contacten met politici als Wilfried Martens, Karel Van Miert, Hugo Schiltz en Guy Verhofstadt. Onder het bewind van Verleyen groeide Knack uit tot een toonaangevend weekblad, met een hele reeks journalistieke toptalenten zoals Johan Anthierens, Johan Struye, Frank De Moor, Walter De Bock en vele anderen.

Frans Verleyen was de broer van jeugdauteur Karel Verleyen en van Knack-medewerkster Misjoe Verleyen. Zijn vader, Cyriel Verleyen, was eveneens een schrijver. Frans Verleyen overleed op 56-jarige leeftijd aan kanker. Als hoofdredacteur van Knack werd hij eerst opgevolgd door Hubert Van Humbeeck en in 2002 door Rik Van Cauwelaert.