Verduyn Ludwig

2

Ludwig Verduyn, geboren in 1960 in Waregem, is momenteel hoofdredacteur en eigenaar van Actua TV. Hij begon zijn carrière bij het maandblad Metro. Later werd hij journalist bij De Financieel-Economische Tijd, waar hij zich toelegde op onderzoek naar fraude en financiële schandalen. Algemeen hoofdredacteur Yves Desmet haalde hem in het midden van de jaren negentig naar De Morgen, waar hij samen met Jules Hanot hoofdredacteur werd.

Biografieën Vlaamse hoofdredacteurs

Naar de overzichtspagina met de biografieën van de Vlaamse hoofdredacteurs

Daar moest Verduyn eind 1999 ontslag nemen, na de publicatie in de krant van een dossier rond KB Lux en minister van Financiën Didier Reynders (MR). De berichtgeving bleek fout, want gebaseerd op vervalste documenten waaruit moest blijken dat Reynders een zwarte bankrekening had bij KB Lux, de Luxemburgse zusterbank van KBC. De informant van Verduyn was Antonino Costa, een oud-kaderlid van de Luxemburgse bank, die om een of andere reden de journalist een loer wou draaien. Bij het ontslag van Verduyn schreef Desmet: ‘Wij trekken vandaag het boetekleed aan. Het zit niet erg makkelijk, maar het past ons wel.’