Van Overtveldt Johan

31 oktober 2011 Georges Timmerman
apache
Biografieën Vlaamse hoofdredacteurs

Naar de overzichtspagina met de biografieën van de Vlaamse hoofdredacteurs

'Ik was net afgestudeerd', vertelde Van Overtveldt, 'toen pater Taeymans me zei dat ik contact moest opnemen met Frans Crols, de hoofdredacteur van Trends. Hij was dringend op zoek naar jonge mensen die over economie konden schrijven. Ik begon er parttime te werken terwijl ik nog het tweede semester van mijn MBA moest afwerken, daarna werd dat voltijds. Al had ik niet gestudeerd met het oog op een journalistieke carrière, ik wilde in het zakenleven stappen.'

Tijdens zijn loopbaan stapte hij enkele keren over van de journalistiek naar het bedrijfsleven en weer terug. Hij begon zijn carrière in 1978 als journalist bij Trends, waar hij chef economie werd. In 1982 werd hij kaderlid van de Bank Brussel Lambert (BBL, later omgevormd tot ING). Vervolgens werd hij algemeen directeur van Shoeconfex (1987-1991), een distributieketen van schoenen en textiel, adviseur van de Britse multinational BTR (1991) en directeur van VCR.

In 1992 keerde hij terug naar Trends. In 1996 werd hij cohoofdredacteur (naast Erik Bruyland) en vanaf 1999 was hij chief economist van het zakenblad. Nadien ging Van Overtveldt voor het Verbond van Kristelijke Werkgevers en Kaderleden (VKW) werken, in 2004 eerst als directeur van de denktank Metena, en vanaf 2007 als algemeen directeur.

Eind 2010 werd hij opnieuw hoofdredacteur van Trends. Een jaar later, na het ontslag van Karl Van den Broeck als hoofdredacteur van Knack, werd hij ook aangesteld als de nieuwe hoofdredacteur van Knack, een functie die hij blijft combineren met dezelfde functie bij Trends.

'De familie De Nolf, die binnen Roularta de touwtjes stevig in handen houdt, wou absoluut een vertrouwensman op de sleutelpositie bij Knack', schreef De Morgen. 'Eerst was Jacques Sys, huidig hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, de gedoodverfde kandidaat, maar zijn aanstelling botste op een veto van de Knack-redactie. Pas daarna kwam Van Overtveldt in beeld. Zijn aanstelling viel bij de redactie in betere aarde, ook al omdat hij met Ewald Pironet een erg gewaardeerde adjunct aan zijn zijde krijgt. Een adjunct die Van Overtveldt zeker in de eerste weken en maanden goed zal kunnen gebruiken.'

LEES OOK
Georges Timmerman / 18-11-2011

WAUTERS Stef

Stef Wauters (geboren in 1967 in Geetbets) studeerde Romaanse en wijsbegeerte aan de KULeuven. Hij deed journalistieke ervaring op bij het Leuvense studentenblad Veto. Na zijn…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VRIELEMAN Liesbet

Liesbet Vrieleman (geboren in 1977, afkomstig uit Borgloon) studeerde voor regisseur aan de Katholieke Hogeschool in Genk. Ze begon in 1999 bij de VRT als redacteur van…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VERMEIREN Tessa

Tessa Vermeiren (geboren in 1949) was gedurende 24 jaar hoofdredacteur en redactiedirecteur van Weekend Knack. Ze heeft het blad op de kaart gezet, haar rol werd wel eens…
apache