Van Liefferinge Guido

Georges Timmerman
apache
Biografieën Vlaamse hoofdredacteurs

Naar de overzichtspagina met de biografieën van de Vlaamse hoofdredacteurs

Van Liefferinge begon zijn journalistieke loopbaan in 1965 als verslaggever bij Het Laatste Nieuws, waar hij zich specialiseerde in showbizz- en tv-nieuws. Hij ging daarna voor eigen rekening werken en was in 1973 medeoprichter van het jongerenblad Joepie, samen met Sylvain Tack, eigenaar van de Suzywafels en manager van een aantal Vlaamse artiesten. Joepie werd kort daarna overgenomen door Sparta, de magazinepoot van de groep-Hoste, de voorloper van De Persgroep.

Van 1974 tot 2000 was Van Liefferinge directeur-uitgever bij Sparta en het creatieve brein achter tal van nieuwe bladen, zoals Dag Allemaal, TV-Familie, Goed Gevoel, Genieten, Goed Wonen, Netwerk, Autowereld en diverse puzzelbladen. Vooral het door hem bedachte weekblad Dag Allemaal bleek een commercieel schot in de roos. Dag Allemaal, opgestart in 1984, werd groot in het zog van VTM en het ontstaan van de BV-cultuur in Vlaanderen. Aan die glorieperiode dankt Van Liefferinge het predicaat 'de bladenkoning' of 'de uitvinder van de amusementsjournalistiek in Vlaanderen'.

Eind 2000 escaleerde een aanslepend conflict tussen Van Liefferinge en de directie van De Persgroep. De aanleiding waren twee kritische interviews die Van Liefferinge had gegeven aan Gazet van Antwerpen en De Financieel-Economische Tijd, die door De Persgroep werden beschouwd als 'dreigementen' en 'laster'. Christian Van Thillo besloot het contract met Van Liefferinge eenzijdig op te zeggen. Hij werd zonder enige schadevergoeding aan de deur gezet. 'Het was een hold-up op mijn leven en werk', zei Van Liefferinge. Het was ook het begin van een juridisch gevecht, uitgevochten voor rechtbanken en arbitragecolleges, met als inzet een groot bedrag aan achterstallige royalty's en intresten. Die oorlog is nog steeds niet uitgevochten, maar Van Liefferinge won alvast een veldslag: begin 2011 besliste een rechtbank dat Van Thillo de advocatenkosten van zijn tegenstander moet betalen.

Ondertussen liet de journalistieke microbe hem niet los. In oktober 2001 werd Van Liefferinge algemeen hoofdredacteur van Het Nieuwsblad en Het Volk en lid van het directiecomité van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM), momenteel Corelio. Zelfs Peter Vandermeersch moest een stapje terug doen en zijn functie van journalistiek directeur van de VUM-kranten opgeven om zich toe te spitsen op zijn taak als hoofdredacteur van De Standaard. Maar het avontuur was van korte duur. In september 2003 moest Van Liefferinge opstappen als hoofdredacteur.

In 2006 publiceerde Van Liefferinge zijn boek Glamour en glitter, geld en macht. Welkom in medialand (uitgeverij Van Halewyck). Hij woont momenteel in Thailand. Van Liefferinge was getrouwd met Gaby Feyaerts, voormalig directeur informatie bij VTM.

Quote: 'Ik stel wel vast dat de tijdsgeest ervoor heeft gezorgd dat de basisregels waarmee de journalisten van mijn generatie zijn opgegroeid, op een aantal redacties opgeofferd worden op het altaar van de korte termijn, van de snelle carrières, van het zachte geld. Daarvoor zijn nieuwe spelregels in de plaats gekomen die de redactionele onafhankelijkheid bedreigen en de democratie ondermijnen. De pers wijkt af van haar maatschappelijke roeping. Toen ik daarmee voor het eerst werd geconfronteerd, heeft het een hele tijd geduurd vooraleer ik besefte wat er echt aan het gebeuren was. Ik heb het een aantal nieuwlichters duidelijk gezegd: zonder mij. Voor deze nieuwlichters is de pers enkel een middel om nog meer geld te verdienen. Dat gaat zich tegen de pers keren.' (bron: De Financieel-Economische Tijd, 6 mei 2000)

LEES OOK
Georges Timmerman / 18-11-2011

WAUTERS Stef

Stef Wauters (geboren in 1967 in Geetbets) studeerde Romaanse en wijsbegeerte aan de KULeuven. Hij deed journalistieke ervaring op bij het Leuvense studentenblad Veto. Na zijn…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VRIELEMAN Liesbet

Liesbet Vrieleman (geboren in 1977, afkomstig uit Borgloon) studeerde voor regisseur aan de Katholieke Hogeschool in Genk. Ze begon in 1999 bij de VRT als redacteur van…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VERMEIREN Tessa

Tessa Vermeiren (geboren in 1949) was gedurende 24 jaar hoofdredacteur en redactiedirecteur van Weekend Knack. Ze heeft het blad op de kaart gezet, haar rol werd wel eens…
apache