Sturtewagen Bart

0

Bart Sturtewagen begon zijn journalistieke loopbaan bij Het Nieuwsblad als sportmedewerker. Daarna werkte hij zeven jaar mee aan het Editelproject, dat realtime beursinformatie aanbood. In 1988 begon hij op de economieredactie van De Standaard. Enkele jaren later verhuisde hij naar de Wetstraatredactie, en werd na een paar maanden chef van die afdeling.

Biografieën Vlaamse hoofdredacteursNaar de overzichtspagina met de biografieën van de Vlaamse hoofdredacteurs

Sturtewagen volgde toenmalig adjunct-hoofdredacteur Peter Vandermeersch op toen die halfweg de jaren negentig als correspondent naar New York vertrok. En toen Vandermeersch in februari 2006 werd benoemd tot algemeen hoofdredacteur van de Coreliokranten (De Standaard, Het Nieuwsblad/De Gentenaar en toen ook nog Het Volk), werd Sturtewagen gepromoveerd tot hoofdredacteur van De Standaard.

Vier jaar later vertrok Vandermeersch naar Nederland om hoofdredacteur te worden van NRC Handelsblad. Sinds 2010 leiden Sturtewagen en Karel Verhoeven in tandem de redactie van De Standaard. Sturtewagen is afkomstig uit Aalter en was de oudste zoon in een gezin met tien kinderen. Hij studeerde communicatiewetenschappen aan de KU Leuven.

Quote: ‘Mijn samenwerking met Peter Vandermeersch verloopt nog altijd vlekkeloos, met weinig woorden. Ik ben een right hand man, de steun van een meer bevlogen en visionair iemand. Terwijl Peter een reusachtige, unieke drive heeft, ben ik nuchter en op evenwicht gestoeld. We zijn complementair. Ik deed wat nodig was. Peter en ik zijn nooit intieme vrienden geworden; we zijn partners in crime, veteranen van vele, gemeenschappelijke oorlogen.’ (bron: Campus, tijdschrift van de KU Leuven)