Siaens Leo

0

Leo Siaens begon als proeflezer bij Het Laatste Nieuws en en klom op tot hoofdredacteur van de krant. ‘Ik heb inderdaad hard gewerkt’, vertelde hij in een interview met Humo. ‘Maar ik heb dat zeker niet gedaan in de hoop ooit hoofdredacteur te worden. Daar spelen teveel factoren in mee die je zelf niet in handen hebt.’

Biografieën Vlaamse hoofdredacteurs

Naar de overzichtspagina met de biografieën van de Vlaamse hoofdredacteurs

Toevallig rolde Siaens in 1950 in de journalistiek. De oorlog in Korea was uitgebroken en omdat Siaens net zijn dienstplicht had vervuld, kreeg hij opdracht om reportages te schrijven over militaire zaken. Van het een kwam het ander. Siaens coverde binnenland, buitenland, Belgisch Congo en de Wetstraat. Tussendoor raakte hij ook bevriend met Patrice Lumumba, de eerste verkozen premier van het onafhankelijke Congo.

In 1988 ging Siaens met brugpensioen. Hij werd opgevolgd door René Adams, tot dan toe adjunct-hoofdredacteur. Siaens bleef wel lid van de Raad Het Laatste Nieuws vzw, een stichting die waakt over de redactionele lijn van de krant.