Magiels Eugeen

1

Eugeen Magiels (geboren in 1923) was de eerste hoofdredacteur van De Financieel-Economische Tijd, afgekort FET. Hij bleef gedurende twintig jaar op post.

Biografieën Vlaamse hoofdredacteurs

Naar de overzichtspagina met de biografieën van de Vlaamse hoofdredacteurs

Sinds de oprichting van de FET in 1968 was Magiels hoofdredacteur van de Vlaamse zakenkrant, destijds nog eigendom van het Vlaams Economisch Verbond. Hij werd beschouwd als een van de pioniers van de Vlaamse economische journalistiek. Eind juli 1988 ging hij met pensioen en werd opgevolgd door Jerry van Waterschoot.

Antwerpenaar Magiels begon zijn journalistieke loopbaan als medewerker van Kompas, een blad van het Vlaams Verbond der Katholieke Scouts (VVKS). Later schreef hij voor de Vlaamse Linie en De Bond. In 1967 werd Magiels door zijn jeugdvriend en voormalige mede-scout Fernand Nédée aangetrokken om de FET te helpen opstarten.

Bankier Fernand Nédée (topman van Paribas-België) stond samen met toenmalig VEV-voorzitter Frans Wildiers en diens opvolger René De Feyter aan de wieg van de huidige De Tijd. Het eerste exemplaar lag op 3 januari 1968 in de kiosken. Vanaf 1971 kreeg De Feyter de dagelijkse leiding van het VEV in handen. ‘Onder De Feyter werd het VEV het groepje stoute jongens dat als enige durfde te zeggen waar het op stond’, vertelde Van Waterschoot. In die periode werd de VEV-topman wel eens aangeklampt door bedrijfsleiders die niet gelukkig waren met de berichtgeving van de FET. ‘Maar De Feyter heeft mij of mijn collega’s daar nooit maar iets van laten merken’, zei Van Waterschoot.

‘Magiels ging er van uit dat De Tijd twee belangrijke opdrachten had’, schreef de krant bij zijn pensionering. ‘Langs de ene kant de Vlaamse belegger en industrieel een eigen kwaliteitsblad bezorgen, langs de andere kant het Vlaamse bedrijfsleven een forum bieden. Magiels Vlaamse reflex werd vertaald in de stelling dat de Vlaamse ontvoogding slechts een verworvenheid is, indien het culturele kan geschraagd worden door het economische.’