Depoorter Frank

0

Frank Depoorter was gedurende drie jaar hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws, naast Paul Daenen. In september 2008 werd hij ontslagen omdat zijn positie onhoudbaar was geworden.

Biografieën Vlaamse hoofdredacteurs

Naar de overzichtspagina met de biografieën van de Vlaamse hoofdredacteurs

Depoorter, licentiaat Germaanse en afkomstig uit Kortrijk, begon in 1996 als sportjournalist bij Het Nieuwsblad. Eind 2003 ging hij naar de sportredactie van Het Laatste Nieuws en in oktober 2004 werd hij chef van de sportredactie. Depoorter werd in juni 2005 benoemd tot cohoofdredacteur van de krant, naast Paul Daenen en als opvolger van Jaak Smeets, die doorstootte naar het directiecomité van De Persgroep Publishing. Het was de bedoeling dat Daenen en Depoorter een tandem zouden vormen, net zoals Daenen lange tijd een tandem had gevormd met Smeets. Maar het pakte anders uit. Depoorter moest vertrekken en sindsdien is de redactionele leiding weer volledig in handen van Daenen. Naar een nieuwe cohoofdredacteur werd niet meer gezocht.

Het duo Daenen en Smeets werd hoofdredacteur in 1996. Samen schreven ze een van de grote succesverhalen uit de Vlaamse mediageschiedenis. Onder hun leiding steeg de verkochte oplage tot gemiddeld meer dan 290.000 exemplaren en één miljoen lezers per dag. In 2003, na de promotie van Smeets, werd de toen 32-jarige Depoorter aangesteld als cohoofdredacteur.

Na de zomervakantie van 2008 werd duidelijk dat Depoorter niet meer zou terugkeren. Hem werden een aantal foute keuzes en niet goed gecheckte berichten verweten. Depoorter was op dat moment al gedagvaard en werd later, op 15 oktober 2009, door de Brusselse rechtbank veroordeeld wegens lasterlijke berichtgeving in Het Laatste Nieuws over vermeende doping bij de Quick.Stepwielerploeg van Patrick Lefevere. Samen met Paul Daenen en journalist Maarten Michielssens werd Depoorter veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 500.000 euro aan Lefevere. De advocaten van De Persgroep gingen in beroep tegen het vonnis.

Hoe dan ook, in 2008 klikte het niet meer tussen Depoorter en Daenen. Ook onder zijn redacteurs had Depoorter niet meer het nodige vertrouwen. De keuze om de succesformule van Daenen en Smeets voort te zetten, maar dan in een andere combinatie, bleek niet de juiste. ‘Als je de krant jarenlang op een bepaalde manier met succes geleid hebt, dan probeer je dat zo lang mogelijk vol te houden’, verklaarde Jaak Smeets. ‘Daarom kozen we voor iemand anders naast Paul toen ik vervangen moest worden. Daardoor is Frank onmiddellijk opgezadeld met de zware verantwoordelijkheden van hoofdredacteur en heeft hij niet de kans gekregen om te groeien in de schaduw.’

Quote: ‘Onze redactie moet zichzelf elke dag heruitvinden, vernieuwen, in vraag stellen en scherp houden. Dat geldt ook voor de marketingafdeling. Als die erin slaagt om altijd weer die producten te vinden die onze lezers willen, dan zie ik geen probleem.’ Een groot stuk van de verkoopcijfers van Het Laatste Nieuws werd opgekrikt door commerciële acties. Depoorter werd gevraagd of hij niet bang was dat die op een dag hun kracht verliezen. (bron: De Morgen, 18 januari 2008)