Demullier Luc

Georges Timmerman
apache
Biografieën Vlaamse hoofdredacteurs

Naar de overzichtspagina met de biografieën van de Vlaamse hoofdredacteurs

'De lectuur van het Griekse evangelie is heel mijn leven een steun geweest.' Dat vertelde Demullier in een interview met Tertio. 'Na mijn kandidaturen klassieke filologie in Leuven stapte ik over naar bijbelse filologie, de licenties combineerde ik met kandidaturen oosterse filologie en geschiedenis. Van die periode heb ik een speciale liefde voor het Grieks overgehouden. Ik ben het evangelie altijd blijven lezen in de grondtaal. Bijbelvertalingen zijn altijd ergens een interpretatie.'

Demullier was eerst leraar Latijn en godsdienst. Als hobby kluste hij een beetje bij als lokale correspondent voor de krant Het Volk. Maar in 1989 werd het serieus, toen hij werd aangeworven als journalist bij Het Volk. 'Op de Brusselse redactie moest ik me inwerken in sociaaleconomische dossiers', zei hij. 'Ik leerde snel bij, vooral door de wekelijkse etentjes op het ACV samen met de kopstukken. In dat “politiek comité” werd de toestand van het land besproken. Zelf ben ik nooit lid geweest van de vakbond. Journalistieke onafhankelijkheid heb ik nooit als tegenstrijdig ervaren met loyaliteit tegenover de structuur waarbinnen je werkt.'

Na de overname van Het Volk door de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM) in 1994 besloot Demullier over te stappen naar VTM. 'Maar Het Volk liet me niet los en ik keerde terug naar de politieke redactie. In mijn naïviteit had ik immers de indruk dat de krant haar sociaal-christelijke identiteit terug zou krijgen.' Eind 1996 werd Demullier adjunct-hoofdredacteur van Het Volk. Hoofdredacteur Lode Bostoen ging toen met pensioen.

In 1999 werd Demullier benoemd tot hoofdredacteur. Onder zijn bewind werden Het Nieuwsblad en Het Volk samengebracht in één businessunit. Kort daarna moest Het Volk verhuizen van Gent, waar de redactie al meer dan honderd jaar was gevestigd, naar de VUM-hoofdzetel in Groot-Bijgaarden. Demullier werd samen met Luc Soens cohoofdredacteur van Het Nieuwsblad/De Gentenaar/Het Volk. Uiteindelijk verdween Het Volk in 2008 en werd de krant volledig samengesmolten met Het Nieuwsblad.

In mei 2002 verliet Demullier de VUM met slaande deuren. Hij werd ontslagen omwille van een meningsverschil met toenmalig algemeen hoofdredacteur Guido Van Liefferinge over het redactioneel beleid van beide kranten. 'Van Liefferinge wilde Het Volk differentiëren door er een tabloid van te maken naar Engelse stijl', verklaarde Demullier. 'Dat stond haaks op mijn visie. Ik vond dat je de krant alleen kon redden door haar troeven uit te spelen: het regionale nieuws, het sportnieuws en de sociale gevoeligheid. Na een zoveelste incident werd ik op staande voet ontslagen. Iedereen die zijn gedacht zegt, wordt de mond gesnoerd, zei ik nog tegen de redactie toen ik mijn boeltje pakte.'

Na een korte passage als medewerker van de CVP-senaatsfractie werd Demullier door Luc Van Loon, toenmalig hoofdredacteur van Gazet van Antwerpen, opgevist. Gedurende zes jaar was Demullier redactiechef van de Antwerpse krant, maar in 2008, na de komst van een nieuwe hoofdredacteur, had Demullier er genoeg van. Daarmee werd zijn journalistieke loopbaan afgesloten. Hij werkte nog enkele jaren als directeur bij Wereld-Missiehulp (WMH), maar vertrok ook daar na een dispuut.

LEES OOK
Georges Timmerman / 18-11-2011

WAUTERS Stef

Stef Wauters (geboren in 1967 in Geetbets) studeerde Romaanse en wijsbegeerte aan de KULeuven. Hij deed journalistieke ervaring op bij het Leuvense studentenblad Veto. Na zijn…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VRIELEMAN Liesbet

Liesbet Vrieleman (geboren in 1977, afkomstig uit Borgloon) studeerde voor regisseur aan de Katholieke Hogeschool in Genk. Ze begon in 1999 bij de VRT als redacteur van…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VERMEIREN Tessa

Tessa Vermeiren (geboren in 1949) was gedurende 24 jaar hoofdredacteur en redactiedirecteur van Weekend Knack. Ze heeft het blad op de kaart gezet, haar rol werd wel eens…
apache