Crols Frans

31 oktober 2011 Georges Timmerman
apache
Biografieën Vlaamse hoofdredacteurs

Naar de overzichtspagina met de biografieën van de Vlaamse hoofdredacteurs

Zijn eerste journalistieke activiteiten presteerde hij als economieredacteur bij Gazet van Antwerpen, destijds geleid door hoofdredacteur Louis Meerts. Daarna ging Crols aan de slag bij Trends, dat in 1974 werd gelanceerd door de Roulartagroep. Hij werkte er van eind 1976 tot zijn pensionering. Crols was achtereenvolgens redacteur, redactiechef, hoofdredacteur (1979) en ten slotte directeur (2000), als opvolger van gewezen VU-senator Lode Claes.

'Ironisch genoeg', schreef Trends, 'kwam Crols onder de aandacht van de uitgeversfamilie De Nolf met een fout bericht over Roularta. Crols had in zijn krant met een zekere stelligheid aangekondigd dat de uitgever van de Gouden Gids op het punt stond Roularta over te nemen. Rik De Nolf sprak hem daarop aan tijdens een receptie. Het contact bleef bewaard.'

Crols heeft een conservatief en Vlaamsgezind profiel. Hij werd lid van de denkgroep In de Warande, was gastspreker op de IJzerwake in 2009, behoort tot de Vlaams-republikeinse denkgroep Res Publica en schrijft onder de schuilnaam John Bull wekelijks voor 't Pallieterke.

Eind 2007 ging Crols met pensioen. Guido Meulenaer werd in die periode benoemd tot hoofdredacteur van Trends, maar werd al na enkele jaren aan de kant geschoven. Sinds 2010 is Johan Van Overtveldt hoofdredacteur van het zakenblad.

LEES OOK