Danneels Mathias

31 oktober 2011 Georges Timmerman
apache
Biografieën Vlaamse hoofdredacteurs

Naar de overzichtspagina met de biografieën van de Vlaamse hoofdredacteurs

Eind 2000 kwam het echter tot een clash en werd de samenwerking opgezegd. Christian Van Thillo verbrak het contract met Van Liefferinge en sindsdien voert deze laatste een aanslepende juridische veldslag om zijn eer te redden en een forse schadevergoeding af te dwingen. Na de breuk met Van Thillo kwam Danneels bij Het Nieuwsblad terecht, een krant die op dat moment werd geleid door het duo Geert Dewaele en Guy Fransen.

Toen Luc Soens begin 2001 werd aangesteld als hoofdredacteur, kreeg hij twee adjunct-hoofdredacteurs: Danneels en Dirk Remmerie. Danneels vertrok echter al na enkele maanden, om bij Gazet van Antwerpen aan de slag te gaan als reporter. Hij was bij de Gazet trouwens kandidaat voor de opvolging van hoofdredacteur Luc Van Loon.

Maar in september 2001 werd Van Liefferinge plots benoemd tot algemeen hoofdredacteur van Het Nieuwsblad. Als gevolg daarvan repte Danneels zich terug naar Het Nieuwsblad, na nauwelijks een jaar bij Gazet van Antwerpen te hebben gewerkt. 'Dat Danneels naar Het Nieuwsblad terugkeert, wekt weinig verbazing', schreef De Morgen. 'Hij was jarenlang de rechterhand van Guido Van Liefferinge, toen die uitgever was van Dag Allemaal. Danneels was net bij de VUM weg toen Van Liefferinge zelf bij Het Nieuwsblad belandde, als algemeen hoofdredacteur. Uiteindelijk heeft het nog enkele maanden in beslag genomen vooraleer Danneels terug naar Het Nieuwsblad zal keren.' Onder Van Liefferinge profileerde Danneels zich als politiek commentator van de krant.

Na twee jaar verdween Van Liefferinge van het toneel als hoofdredacteur van Het Nieuwsblad, om plaats te maken voor het duo Frank Buyse en Dirk Remmerie. Vervolgens ging ook Danneels weg bij de krant en waagde een oversteek naar de politiek. Hij werd parlementair medewerker van de fractie Lijst Dedecker. In 2009 stond hij op de vierde plaats op de LDD-lijst in Antwerpen, maar raakte niet verkozen. Na de zware verkiezingsnederlaag van LDD in 2010, verloor Danneels zijn job bij de partij. Hij schrijft momenteel voor Primo TV Gids. De hoofdredacteur van dat blad is Vic Dennis, een andere oudgediende van Dag Allemaal.

Quote: 'Het gaat niet goed met het zelfreinigend vermogen van de Vlaamse media. De rij slachtoffers van ontketende, van journalistieke basics losgezongen bladen en hun hoofdredacteuren die menen boven de wet te staan en zich werkelijk alles straffeloos veroorloven, wordt langer. Alarmerend langer.' (bron: De Standaard, 23 maart 2010)

LEES OOK