Waar slaapt Dexia-CEO Pierre Mariani?

14 oktober 2011 Tom Cochez
Dexia-CEO Pierre Mariani overnacht graag in het Brusselse hotel Amigo (Foto Geoffroy Van der Hasselt)
Dexia-CEO Pierre Mariani overnacht graag in het Brusselse hotel Amigo (Foto Geoffroy Van der Hasselt)
Dexia-CEO Pierre Mariani overnacht graag in het Brusselse hotel Amigo (Foto Geoffroy Van der Hasselt)
Dexia-CEO Pierre Mariani overnacht graag in het Brusselse hotel Amigo (Foto Geoffroy Van der Hasselt)

Afgelopen dinsdag pakten zowel De Standaard als De Morgen uit met spectaculair nieuws over Dexia. In beide gevallen was er iets vreemd aan de hand. Eerst De Standaard. Die krant opende met ‘Mismanagement gaf doodsteek aan Dexia’. Een zeer sterk journalistiek verhaal waarin wordt uitgelegd hoe een vorm van speculatie met ongedekte renteswaps in snel tempo de vaste grond onder Dexia wegspoelde. Ingewikkeld, dat zeker en vast, maar wel het soort journalistiek dat klaarheid schept in de duisternis rond Dexia. Het enige ‘vreemde’ aan het artikel was dat ongeveer hetzelfde verhaal een week eerder al eens was verschenen. Toen werd het weggestopt ergens onderaan pagina 39.

Junior suite

De Morgen bracht dezelfde dag op pagina drie een verhaal over de logies van de Franse Dexia-CEO Pierre Mariani. De Franse bankier zou volgens De Morgen in het prestigieuze Brusselse Hotel Amigo verblijven en daar per nacht 545 euro betalen voor de ‘junior suite’ van het hotel. De teneur van het artikel was, zacht uitgedrukt, scherp. Lees even de inleiding.

Het Brusselse hotel Amigo is, sinds hij in 2008 CEO werd van Dexia, de Belgische thuisbasis van Fransman Pierre Mariani. Kostprijs per nacht: 545 euro. Een appartement huren in de schaduw van de hoofdzetel was voor Mariani geen optie, het prestige van Amigo wel.

In tegenstelling tot het (moeilijkere) verhaal van De Standaard werd het verhaal van De Morgen prompt op alle krantenwebsites overgenomen. Maar al snel volgde de ontkenning van Dexia. De bank hekelde 'de volledige valse en beledigende informatie in de pers over de prijs van de hotelkamer van Pierre Mariani, CEO van Dexia, in Brussel'.

Twee nachten

Mariani zou 185 euro per nacht betalen voor een gewone kamer. Zo liet woorvoerster Ulrike Pommée optekenen in De Standaard. Gemiddeld kruipt Mariani twee nachten per week in bed in Brussel. De andere dagen, zo vernemen we, reist hij naar Parijs. Niet dat we dat echt willen weten, maar toch.

De Standaard vermeldt verder fijntjes dat Mariani steun krijgt vanuit onverwachte hoek: de christelijke vakbonden. Die hadden in het verleden al eens gevraagd hoeveel een nacht in de Amigo de bank precies kostte. Mariani toonde bij die gelegenheid een ‘bescheiden’ hotelfactuur.

De Morgen kiest een dag later voor een klassieke verdedigingsstrategie: het geweer van schouder veranderen. ‘Frans consultantbureau boekte en betaalde kamers voor Mariani’, konden we woensdag lezen in de krant. Het wordt niet met zoveel woorden gezegd maar tussen de lijnen valt wel te lezen dat De Morgen de dag voordien wat te fel van leer is getrokken:

Soms nam Mariani niet alleen de luxekamer van net onder de 200 euro, maar ook de junior suite van 450 tot 500 euro erbij. Zo'n suite heeft een vergaderruimte, wat Mariani soms nodig had, zegt de ingewijde. Dus raakte hij op sommige avonden wel degelijk aan een prijs boven de 500 euro. Alleen was dat niet elke avond het geval. Echt transparant kan dat voor Dexia nooit geweest zijn, omdat Bain dat betaalde en doorfactureerde.

Om voor de lezer toch maar niet te zeer door het stof te moeten, wordt de lont vakkundig uit het kruitvat gehaald. Eerst door de focus te verleggen naar een verhaal over de verregaande verwevenheid tussen Mariani en consultantbureau Bain dat teveel in de pap te brokken zou hebben gehad bij Dexia, vervolgens door die verwevenheid te koppelen aan het hotelkamerverhaal: ‘de zaak komt voor de CEO ongelegen, omdat het de (te) hechte band van Mariani met consultantbureau Bain in de verf zet’. Lees: eigenlijk al bij al toch wel goed gedaan van De Morgen.

Niet dat er in het artikel de dag voordien sprake was van consultantbureau Bain, maar voor wie moet repareren zit er doorgaans weinig anders op dan links en rechts een hoek afsnijden.

LEES OOK
Tom Cochez, Georges Timmerman / 31-10-2011

Hoofdredacteuren in de schietstoel

Het voorbije jaar zijn de hoofdredacties van bijna alle kranten, weekbladen en televisienieuwsdiensten in ons land grondig door elkaar geschud. Overal staat er vandaag iemand…
Knack-hoofdredacteur Karl Van den Broeck werd bedankt voor bewezen diensten. Het einde van zijn hoofdredacteurschap mag gelezen worden als een soort ‘collateral damage’ bij de ultieme aanval die Knack-directeur Rik Van Cauwelaert (foto) als belangrijkste target had. (Foto: Vredeseilanden)
Georges Timmerman / 31-10-2011

Verduyn Ludwig

Ludwig Verduyn, geboren in 1960 in Waregem, is momenteel hoofdredacteur en eigenaar van Actua TV. Hij begon zijn carrière bij het maandblad Metro. Later werd hij journalist bij De…
apache
Georges Timmerman / 31-10-2011

Van Doorne Bart

Bart Van Doorne begon als researcher voor Paul Jambers. Het grootste deel van zijn loopbaan werkte hij voor VTM, als correspondent in New York, hoofdredacteur van Telefacts en…
apache