Hoe journalistiek talent aantrekken en behouden

Redactie Apache
Risicofactoren voor burn-out die bij het gros van de starters voorkomen
Risicofactoren voor burn-out die bij het gros van de starters voorkomen

Door Marleen Teugels & Conny Vercaigne, Arteveldehogeschool

Onderzoek in de Verenigde Staten geeft aan dat jonge krantenjournalisten een verhoogd risico lopen op burn-out. De grote werkdruk, gekoppeld aan een matig loon, leidt ertoe dat jonge Amerikaanse journalisten uit het beroep stappen. Hoe is het met de starters in Vlaanderen gesteld? Is het mogelijk beginnende journalisten beter te wapenen voor hun job? Tijdens eerder kwalitatief onderzoek kwam de grote nood naar boven aan coaching en bijscholing van journalisten (zie: De Journalist van mei 2010). Zijn die noden effectief bij de starters aanwezig en hoe kunnen die het beste worden ingevuld?

Om een antwoord te krijgen op deze vragen werden in de zomer van 2010 alle beroepsjournalisten digitaal bevraagd die op dat moment maximaal drie jaar aan de slag waren. 113 van de 363 journalisten die de digitale enquête ontvingen, hebben de vragenlijst volledig ingevuld, goed voor een respons van 31%. Na verwerking van de data, werden de resultaten via een praktijktoets afgetoetst op het terrein, aan de hand van open interviews met belangrijke stakeholders.

Vraag is of het harde werk, het matige loon, het ontbreken van een privéleven, starters gaat motiveren om lange tijd in het beroep te blijven.

Bij de startende journalisten is het genderevenwicht bijna bereikt (56% mannen, 44% vrouwen), terwijl de doorsnee journalist nog altijd een man is (28% vrouwen). Nogal wat vrouwelijke 30-plussers haken af omwille van de moeilijke combinatie van de werkdruk met hun privéleven. Starters zijn doorgaans jong, maar niet altijd (70% tussen 24 en 27 jaar).

Dit kan samenhangen met het feit dat quasi de helft van de journalisten volgens de jongste profielstudie van de Gentse universiteit op latere leeftijd in het beroep stapt (zie: De Journalist van juli 2008). Bijna alle starters genoten hoger, al dan niet universitair onderwijs. Slechts een handvol moet het doen met een humanioradiploma (4%). Bijna alle starters werken voltijds (90%). Deze data zijn op nogal wat punten gelijklopend met de resultaten van het Gentse profielonderzoek (zie: De Journalist, juli-september 2008).

Opmerkelijk is wel het precaire statuut van de in 2010 bevraagde starters. Bijna 20% is aan de slag met een contract van tijdelijke duur of een interimcontract. 20% is freelancer, waarvan de helft werkt voor maar één opdrachtgever. Slechts 61% van de starters heeft een contract van onbepaalde duur. Het aantal contracten van onbepaalde duur lijkt bij jongeren opvallend lager dan gemiddeld (75%) voor de beroepsgroep (Raeymaeckers et al., 2008).

De bevraagde starters gaan vooral aan de slag als journalist (64%). 10% werkt als eindredacteur, 9% als deskredacteur.

Werksituatie van de starters: opvallend veel contracten van tijdelijke duur en interimcontracten.
Werksituatie van de starters: opvallend veel contracten van tijdelijke duur en interimcontracten.

Ze komen vooral terecht bij kranten (30%), televisie (19%), weekbladen (14%), pers- en fotoagentschappen (12%) en het internet (11%). In de jongste profielstudie van de Gentse universiteit uit 2008 werkt gemiddeld 2% van de totale beroepsgroep in hoofdzaak voor het internet en 8% is aan de slag voor een pers- of fotoagentschap (zie: De Journalist van juli 2008). Pers- en fotoagentschappen en het internet lijken bij de starters dus iets meer jobs te creëren, terwijl de kranten en weekbladen die traditioneel veel werk verschaffen, iets achteruit gaan. Dit kan wijzen op een lichte verschuiving onder invloed van de digitalisering en op een groeiende rol van persagentschappen in de berichtgeving.

Hoe tevreden zijn beginnende journalisten over hun startbekwaamheid?

Aan de hand van een reeks items peilden de onderzoekers bij de beginnende journalisten naar de inschatting van hun startbekwaamheid. De hoofdmoot van de starters is tevreden over de eigen schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden in het Nederlands (resp. sterke stukken schrijven en kennis hebben van interviewtechnieken). Het gros van de nieuwe lading journalisten zegt ook geen moeite te hebben om snel betrouwbare informatie te vinden op het internet. Meer dan de helft van de starters heeft het gevoel voldoende beslagen te zijn op het vlak van bronnenkennis, journalistiek deontologisch handelen, politieke achtergrondinformatie (kennis staatsstructuren) en mediakennis (relatie tussen pers en pr).

Meer dan 40% van de starters is ontevreden over de eigen kennis van nieuwe researchvaardigheden (mapping, wobbing, crowdsourcing), over de mondelinge communicatieve vaardigheden in het Frans (interviewen in het Frans) en de juridische bagage (over de gang van een rechtszaak) waarover ze beschikken. Meer starters zijn ontevreden dan tevreden over hun economische bagage (jaarverslagen interpreteren), stressbestendigheidstechnieken (controle over stress, mindfullness), grafische kennis (layouts maken) en managementvaardigheden (coachen, financieel beleid). De overige bevraagde items, zoals achtergrondinformatie over Europa, praktische kennis van het web 2.0, audiovisuele ondersteuning, leverden een gevarieerd beeld op, zonder uitgesproken tevredenheid of ontevredenheid.

Welke noden hebben starters aan bijscholing?

Trainingen over nieuwe researchtechnieken (mapping, wobbing, crowdsourcing) staan met stip op nummer één van de bijscholingen waar starters zeggen nood aan te hebben. Bijna 60% van de starters (58%) zegt dat dergelijke trainingen een lacune invullen. De nood aan gespecialiseerde trainingen hangt allicht samen met recente evoluties binnen het journalistieke metier dat bijzonder snel verandert onder invloed van de voortschrijdende digitalisering.

De computer biedt voortdurend nieuwe software mogelijkheden om data te verzamelen, te analyseren, te verwerken en te reproduceren. Het gebruik van de wet openbaarheid van bestuur geeft journalisten bijvoorbeeld handvatten om hele databanken ter beschikking te krijgen.

De analyse hiervan aan de hand van gespecialiseerde software levert nieuwe inzichten op. Met behulp van steeds nieuwe softwarepaketten kunnen onderzoeksdata in kaart worden gezet (mapping) zodat ze aanschouwelijk zijn voor het publiek. Dit publiek kan door journalisten tijdens de nieuwsgaring worden ingeschakeld, wat opnieuw kan resulteren in interessante onderzoekscases (crowd sourcing). De nieuwe onderzoeksmethodes toepassen, vergt echter ervaring met nieuwe software, en met de wet openbaarheid van bestuur (wob). Op dit punt blijft Vlaanderen serieus achter in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland, waar journalisten jaarlijks goed zijn voor een duizendtal wobverzoeken.

Burn-out bij starters, vergeleken met het gemiddelde bij de hele groep van beroepsjournalisten en bij de werkende bevolking
Burn-out bij starters, vergeleken met het gemiddelde bij de hele groep van beroepsjournalisten en bij de werkende bevolking

Ongeveer 40% van de starters geeft aan gebaat te zijn bij trainingen mondelinge communicatieve vaardigheden in het Frans. Dat lijkt problematisch en verdient nader onderzoek. Starters melden daarnaast nood te hebben aan cursussen creatief denken (mindmapping, out of the box denken,…). Dit wekt geen verwondering in een verschraald medialandschap waarin journalisten geregeld nieuwe invalshoeken voor hun berichtgeving moeten bedenken omdat de berichtgeving in nogal wat media gelijkend is.

Meer dan een derde van de starters zegt nood te hebben aan trainingen over interviewtechnieken, stressbestendigheidstechnieken en schriftelijke communicatieve vaardigheden in het Frans. De nood van starters aan trainingen om stress in te dijken, is opmerkelijk. Daarnaast is iets meer dan 30% van de starters vragende partij voor bijkomende juridische en economische achtergrondinformatie. 30% van de starters zegt baat te hebben bij basiskennis om snel online betrouwbare informatie te vinden. Dit cijfer kan verband houden met het feit dat een groot deel van de starters op latere leeftijd instroomt in het beroep.

Niettegenstaande de noden volgde slechts 27% van de starters het afgelopen jaar bijscholing. Meer dan de helft van de starters (53%) zegt dat personeelstekort het moeilijk maakt voor leidinggevenden om bijscholing toe te staan. De starters hebben bijgevolg geen tijd voor bijscholing. Zomaar eventjes 77% van de starters zegt dat hun leidinggevenden geen belang hechten aan bijscholing. Dat lijkt problematisch in het kader van de professionalisering van het beroep. De helft van de starters meldt dat hun leidinggevenden alleen interne bijscholing financieren. Het gebrek aan bijscholing bleek ook reeds uit een eerdere meting van de Arteveldehogeschool bij de hele beroepsgroep (zie: De Journalist van maart 2009).

Nood aan coaching

Vroeger werden starters onder de vleugels genomen van een ervaren collega. Vandaag is dat niet langer het geval. Dat is niet naar de zin van de beginnende journalisten. Bijna 85% van de starters vindt coaching van beginnende journalisten noodzakelijk. “Niet iemand zomaar in het water droppen en achteraf zien dat die niet verdronken is”, suggereert een respondent. Onder coaching verstaan starters de begeleiding door een senior journalist, een mentor, of peter- en meterschap.

Beginnende journalisten laten ook verstaan nood te hebben aan gerichte feedback en concrete ondersteuning tijdens de verslaggeving en de organisatie van het werk. Tijdens eerder kwantitatief onderzoek van de Arteveldehogeschool bij de hele groep beroepsjournalisten gaf meer dan de helft van de journalisten aan te weinig feedback te krijgen op geleverde prestaties van collega’s en bazen (zie: De Journalist van maart 2009).

Werkomstandigheden van starters

Meer starters zijn tevreden dan ontevreden over de contacten die ze hebben met collega’s, de informatie die ze krijgen om opdrachten tot een goed einde te brengen en het werkvolume dat ze krijgen. Naast de ontevredenheid over de feedback en de coaching zijn meer starters ontevreden dan tevreden over de schouderklopjes die ze krijgen, de recuperatiemogelijkheden, het evenwicht tussen het werk en het privéleven, het aantal vrije weekends en de werkuren.

De starters werken gemiddeld 44 uur per week, heel wat meer dus dan de 38-uren week, maar iets minder dan het aantal uren bij de hele beroepsgroep (45,5 uur per week in het profielonderzoek van de Gentse universiteit uit 2008 en 48 uur per week in het meting van de Arteveldehogeschool uit 2009).

Burn-out bij starters

Startende journalist: 'Niet iemand zomaar in het water droppen en achteraf zien dat die niet verdronken is'

Tijdens de bevraging vonden de onderzoekers het interessant het risico op burn-out bij de starters te meten. Bij de totale groep beroepsjournalisten (N = 720) werden in 2009 immers risico’s op burn-out vastgesteld die hoog waren vergeleken met de gemiddelde werkende populatie en andere beroepsgroepen (zie: De Journalist van maart 2009). Het leek interessant te achterhalen in welke mate burn-out ook reeds bij starters aanwezig zou zijn.

Burn-out is een syndroom dat aan het werk gerelateerd is waarbij naast uitputting, tevens sprake is van cynisme en een gevoel van verminderde persoonlijke bekwaamheid. Verhoogde niveaus van burn-out ontstaan vanuit een langdurige blootstelling aan chronische emotionele, mentale en interpersoonlijke stressoren op het werk. Burn-out kan leiden tot absenteïsme (afwezig zijn op het werk), presenteïsme (ziek gaan werken) en uitstroom uit de job, of uit het beroep. Kennis van factoren die aan burn-out gerelateerd zijn, levert handvatten op voor het uitwerken van een welzijnsbeleid binnen de sector.

In de zomer van 2010 hebben de onderzoekers het niveau van burn-out bij de starters gemeten aan de hand van de internationaal gevalideerde en frequent gebruikte UBOS-A schaal. Hierdoor konden de resultaten vergeleken worden met de resultaten van de hele beroepsgroep en andere beroepen. De resultaten van de burn-out meting bij de starters zijn opmerkelijk. Omstreeks 7% van de starters heeft een niveau van burn-out dat overeenstemt met dat van patiënten die met burn-out zijn opgenomen in een ziekenhuis, tegenover 10% bij de totale groep van beroepsjournalisten en 4% bij de werkende bevolking. Zomaar eventjes 20% van de starters loopt een verhoogd risico op burn-out, tegenover 21% bij de hele groep van de beroepsjournalisten en 16% bij de werkende bevolking.

Aan de hand van het kwantitatieve onderzoek naar burn-out bij de totale groep beroepsjournalisten in Vlaanderen is het mogelijk te voorspellen welke factoren bij de totale groep significant met burn-out in verband staan. Werkgerelateerde factoren blijken op dit punt een doorslaggevende invloed uit te oefenen, veel meer dan bijvoorbeeld demografische factoren of werkgerelateerde achtergrondkenmerken.

Van de werkgerelateerde kenmerken is werkdruk de voornaamste voorspellende factor voor burn-out bij de beroepsjournalisten. De meeste van de risicofactoren die bij de hele beroepsgroep van de journalisten significant met burn-out samenhangen, zijn eveneens voor de meerderheid van de starters problematisch:

Risicofactoren voor burn-out die bij het gros van de starters voorkomen
Risicofactoren voor burn-out die bij het gros van de starters voorkomen

Andere factoren die bij starters voorkomen en bij de beroepsgroep significant in verband staan met burn-out zijn:

  • werkritme
  • stress
  • lichamelijke en mentale roofbouw
  • interne spanningen op het werk
  • werkonzekerheid bij freelancers
  • gebrek aan bijscholing
  • gebrek aan coaching
  • geen partner hebben (30% van de starters is alleenwonend, zonder vaste relatie)

Zien starters nog een toekomst in de journalistiek?

Hoe lang denkt de nieuwe generatie journalisten in de pers te blijven? 12% van de starters ziet zichzelf minder dan 5 jaar in het beroep. Een kwart van de starters zegt tussen de 5 tot 10 jaar actief in de pers te zullen werken. Een kwart ziet zichzelf meer dan 10 jaar in de journalistiek. Ongeveer een derde hoopt de volledige loopbaan in de journalistiek te kunnen blijven. Vraag is of het harde werk, het matige loon, het ontbreken van een privéleven, starters gaat motiveren om lange tijd in het beroep te blijven. Recent onderzoek in opdracht van het ESF Agentschap lijkt aan te geven dat Vlaamse jongeren minder dan oudere generaties bereid zijn hun privéleven voor het werk op te offeren (Werken volgens het egelprincipe, 2011). Dit is precies een heikel punt bij journalisten: “Mijn job is heel moeilijk te combineren met een gezin. Daarom ga ik rond mijn dertigste een andere baan zoeken en wat freelancen voor het plezier.”

Hoe het tij te keren?

De resultaten van de meting bij de starters werden in december 2010 afgetoetst met vijf stakeholders uit de sector: de VVJ, het Fonds Pascal Decroos, een media-expert van de overheid, een topfiguur van een Vlaamse krantenredactie en van het management van een groot mediahuis. Deze respondenten suggereren dat de sector bijscholing en coaching van alle starters zou kunnen organiseren in het kader van de tweejaarlijkse stageperiode naar de aanloop van de beroepserkenning. Dit kan eenvoudig in de praktijk omgezet worden, mits een kleine toevoeging aan de wet.

Voor de meeste respondenten die deelnamen aan de praktijktoets geschiedt coaching bij voorkeur door een senior journalist op de redactie. Dit is een win-win situatie. De senior journalist krijgt op deze wijze ook wat meer ‘erkenning’ voor zijn expertise. Voor de bijscholing kunnen zowel externe als ‘in company’ trainingen georganiseerd worden. Meerdere stakeholders zijn van mening dat er nood is aan een overkoepelend bijscholingsaanbod dat toegankelijk zou moeten zijn voor alle starters, inclusief freelancers. Dit vormingssysteem zou sectoraal moeten worden uitgewerkt en extern worden aangeboden in samenwerking met hogescholen en universiteiten. Hier zou gewerkt kunnen worden met ‘credits’ die meespelen bij het uitkeren van een perskaart. Bijscholing blijft bij voorkeur niet beperkt tot de starters. In het kader van de professionalisering van het beroep zou er een uniform sectoraal georganiseerd opleidingsaanbod moeten zijn voor de hele beroepsgroep. De grote nood aan permanente vorming hangt samen met de complexiteit van het vak dat snel evolueert.

Het Fonds Pascal Decroos ziet voor zichzelf een rol weggelegd als het gaat om coaching van startende onderzoeksjournalisten. Het Fonds zou in dit kader een pool van beschikbare senior onderzoeksjournalisten kunnen samenstellen. Het Fonds kan ook bijscholing voor starters en ervaren journalisten organiseren in de vorm van gespecialiseerde stages bij redacties in het buitenland.

Dit artikel verscheen ook in De Journalist.

LEES OOK
Paul Lewis / 27-10-2011

'Nog nooit zo opwindend journalist te zijn'

Paul Lewis, journalist bij The Guardian, ziet de toekomst van de journalistiek niet somber in. De digitalisering en de opkomst van de sociale media hebben de inhoud van de job…
Paul Lewis (YoungPress.eu)
Dries De Smet / 01-08-2011

Zorgt internet voor betere journalistiek?

Over de invloed van internet op journalistiek is al vaker een boompje opgezet. De afgelopen weken hield ook The Economist een online debat over de vraag of internet journalistiek…
Over ter wereld werden journalisten ontslagen. De schuld van het internet? (Foto Han Soete)
Dries De Smet / 13-04-2011

Ontmasker knip- en plakjournalistiek

De onlangs gelanceerde website churnalism.com is een handige tool om persberichten te vergelijken met krantenartikels. De technologie werkt nog niet perfect, maar het debat is…
martin-moore