Kruisbestuiven tussen De Ronde en De Ronde van Vlaanderen

Tom Cochez
Televisieserie De Ronde vormde de perfect opwarming voor De Ronde van Vlaanderen 2011 (Foto Cindy Trossaert)
Televisieserie De Ronde vormde de perfect opwarming voor De Ronde van Vlaanderen 2011 (Foto Cindy Trossaert)
Televisieserie De Ronde vormde de perfect opwarming voor De Ronde van Vlaanderen 2011 (Foto Cindy Trossaert)
Televisieserie De Ronde vormde de perfect opwarming voor De Ronde van Vlaanderen 2011 (Foto Cindy Trossaert)

Het VRT-journaal stond zaterdag uitgebreid stil bij de bijna twintigduizend wielerfanaten die de dag voor de echte wielergoden hun eigenste Ronde Van Vlaanderen kwamen rijden. Het uitje werd georganiseerd door Flanders Classics Cyclo. We kregen een handvol vallende en vloekende fietsers te zien en een organisator die kwam vertellen dat het deze keer allemaal om veiligheid draaide.

Voorbeschouwing

Meer dan een vijfde van het belangrijkste nieuws van de dag ging over de wieleramateurs en over de kansen van Tom Boonen. En ook wel over de vraag die door zowat iedereen van het epitheton ‘onvermijdelijk’ werd voorzien: wie begint er wat tegen Fabian Cancellara? Voor alle duidelijkheid, we spreken over zaterdag, de dag voor de Ronde Van Vlaanderen werd gereden. Het was een voorbeschouwing.

Zondag volgde dan de hoogdag zelve. Op radio, televisie en in de zondagskranten was er geen ontsnappen meer aan. Op maandag werden vele pagina’s vrijgemaakt, niet enkel voor het sportieve luik, maar ook voor het randgebeuren. Zelfs de commentatoren van de Corelio-kranten kropen in hun pen om de lof van ‘Vlaanderens Mooiste’ te zingen. Die wielerkoers schijnt werkelijk niemand onberoerd te laten. ’t Is allemaal zo wonderbaarlijk hoe De Ronde van Vlaanderen ons op sleeptouw neemt dat Japanse kernrampen, Libische oorlogen en zelfs prins Laurent het moeten afleggen bij de zoektocht naar het waarom daarvan. De zoektocht naar het wezen van de Ronde en de Vlaamse volksaard.

Boost

Het is een zoektocht die wat doet denken aan een slang die haar eigen staart begint op te peuzelen. Bij Woestijnvis weten ze precies hoe het werkt: een hype creëen. Bijvoorbeeld door de televisieserie De Ronde uit te zenden in aanloop naar de echte Ronde Van Vlaanderen. Daar wordt dan over geschreven. Niet eens onterecht, want doorgaans weten de programma’s van Woestijnvis te verrassen en te boeien. En mocht Vlaanderen onverhoopt afhaken dan kan er nog altijd een boost gegeven worden. Door de kranten van Corelio, nog steeds voor veertig procent aandeelhouder van Woestijnvis of door Humo, waarvan Woestijnvis bijna de helft van de aandelen in handen heeft.

Helemaal snor zit het op het moment dat media, gemeend en vol goede moed op zoek gaan naar het waarom van de hype die ze zelf hebben gecreëerd. Dan pas is de cirkel rond,  de kruisbestuiving geslaagd en de buit binnen. Wie de zoektocht naar het wezen van de  Ronde en de Vlaamse volksaard ter harte neemt, botst al gauw op centen.

 

LEES OOK
Tom Cochez, Georges Timmerman / 31-10-2011

Hoofdredacteuren in de schietstoel

Het voorbije jaar zijn de hoofdredacties van bijna alle kranten, weekbladen en televisienieuwsdiensten in ons land grondig door elkaar geschud. Overal staat er vandaag iemand…
Knack-hoofdredacteur Karl Van den Broeck werd bedankt voor bewezen diensten. Het einde van zijn hoofdredacteurschap mag gelezen worden als een soort ‘collateral damage’ bij de ultieme aanval die Knack-directeur Rik Van Cauwelaert (foto) als belangrijkste target had. (Foto: Vredeseilanden)
Georges Timmerman / 31-10-2011

Smeets Jaak

Hoewel Jaak Smeets niet meer de titel van hoofdredacteur heeft, is hij wel een soort superhoofdredacteur. Als lid van het directieteam van De Persgroep Publishing en…
apache
Georges Timmerman / 31-10-2011

Mortier Guy

Journalist en televisiefiguur Guy Mortier was niet minder dan 34 jaar (van 1969 tot 2003) hoofdredacteur van Humo. Hij is de man die het blad op de kaart heeft gezet en door de…
apache