Rapport IEA versterkt standpunt Leterme

9 maart 2011 Bram Souffreau
De regering worstelt nog steeds met de vervroegde sluiting van de kerncentrales. (Foto: Pascal Broze - Reporters)
De regering worstelt nog steeds met de vervroegde sluiting van de kerncentrales. (Foto: Pascal Broze - Reporters)

Louter toevallig? Bij het Internationaal Energieagentschap geven ze alvast openlijk toe dat er voor de publicatie overleg heeft plaatsgevonden met de Belgische overheid.

Note to journalists: The launch of this study, initially planned for early 2010, was postponed. As a joint press launch has not proven possible to schedule, the IEA in consultation with Belgian officials decided to release the review today to share its findings with policy makers, energy sector experts and general public. The study is based on analysis that took place in 2009; however, nearly all of the findings and recommendations are still valid.

De regering worstelt nog steeds met de vervroegde sluiting van de kerncentrales. (Foto: Pascal Broze - Reporters)
De regering worstelt nog steeds met de vervroegde sluiting van de kerncentrales. (Foto: Pascal Broze - Reporters)

De studie (.pdf) ligt al ruim een jaar stof te vergaren in de schuif van het Internationaal Energieagentschap. Het Agentschap en de Belgische overheid konden de voorbije maanden immers geen datum prikken voor een gezamenlijke presentatie. Maar plots hoeft de persconferentie niet meer en wordt het rapport gewoonweg op het internet gepubliceerd.

Panorama

De timing is perfect. Althans voor de voorstanders van het langer openhouden van de kerncentrales. Vorige week vrijdag nam premier Yves Leterme afstand van het protocolakkoord waarin België en GDF Suez compensatiemaatregelen hadden afgesproken voor het langer openhouden van de kerncentrales. De Panorama-reportage afgelopen zondag klonk indirect als een pleidooi voor meer voorzichtigheid bij het opdoeken van het Belgische kernpark. En maandag gaf de eerste minister aan dat niet enkel de oude centrales, maar ook de nieuwere sites langer moeten openblijven dan voordien.

Nu duikt dan 'plots' een rapport in de media van een gerespecteerde internationale instelling die eveneens de kerncentrales in België langer wil open houden. Een intussen gedateerd rapport dat een jaar lang op publicatie kon wachten, maar nu toch de wijde wereld wordt ingestuurd. Maar oud of niet, het rapport geeft de woorden van de premier een wetenschappelijke onderbouw.

Protocolakkoord

Alles draait rond het protocolakkoord met GDF Suez. Dat controversieel 'akkoord' is nog steeds niet in wet omgezet. En dat ergert GDF Suez. De multinational voelt immers een steeds een grotere druk om het afgesproken compensatiebedrag voor de zogenaamde 'nucleaire rente' op te trekken. Zelfs de premier vindt 215 miljoen euro à 245 miljoen euro niet meer voldoende.

Een adequaat energiebeleid blijkt slechts van bijkomend belang voor de federale regering. Zij zien vooral de vetpotten

Een adequaat energiebeleid blijkt slechts van bijkomend belang voor de federale regering. Zij zien vooral de vetpotten; zeker nu de staat in slechte financiële papieren verkeert. De federale regulator Creg schat de 'nucleaire rente' immers op 2 miljard euro. Dat is een pak meer dan de met GDF Suez afgesproken miljoenen. Oppositie en meerderheid willen het afgesproken bedrag nu optrekken -elk om hun eigen redenen.

Compensatie

Er wordt nu blijkbaar naar pasgeld gezocht om het stug GDF Suez toch te overtuigen om én het akkoord te heronderhandelen, én om jaarlijkst meer euro's af te geven. De oude en nieuwe kerncentrales langer open houden zou voor beide partijen goed uitkomen: Vadertje Staat kan diverse jaren rekenen op een meerinkomst, terwijl GDF Suez verder makkelijk en stabiele winsten kan puren uit afgeschreven centrales.

En om dat aan coalitiepartners, volksvertegenwoordigers, experts en burgers te verkopen komt een zelfs jaar oud rapport van het IEA goed van pas.

LEES OOK
Tom Cochez / 07-10-2011

Ombudsman Tom Naegels: ''Ik kan doen wat ik dacht te kunnen doen"

Tom Naegels is intussen goed drie maanden ombudsman van De Standaard. Tijd voor een uitgebreid gesprek over de bijzondere relatie tussen krant en lezers, de lange tenen van…
Op 15 juni werd Tom Naegels aangesteld als ombudsman van De Standaard (Foto Michel Gouverneur - Reporters)
Tom Cochez / 27-06-2011

Seks en nieuwsgaring in de Wetstraat

Geen combinatie die beter verkoopt dan seks en politiek. Na Story neemt nu ook Het Laatste Nieuws vlekkeloos de horde. Vraag is of onze kwaliteitskranten zich de komende weken in…
Story pakte vorige week uit met het sms-verkeer van premier Leterme