Belang van Limburg pikt format van Internetgazet

8 maart 2011 Ann Temmerman
De beste artikels vindt de Limburger vanaf zaterdag 12 maart in een extra bijlage in zijn krant (Foto:Ann Temmerman)
De beste artikels vindt de Limburger vanaf zaterdag 12 maart in een extra bijlage in zijn krant (Foto:Ann Temmerman)
De beste artikels vindt de Limburger vanaf zaterdag 12 maart in een extra bijlage in zijn krant (Foto:Ann Temmerman)
De beste artikels vindt de Limburger vanaf zaterdag 12 maart in een extra bijlage in zijn krant (Foto:Ann Temmerman)

Het Belang van Limburg heeft het idee opgevat om per Limburgse gemeente een eigen nieuwssite te maken. De sites voor de twee testgemeentes Bilzen en Lommel staan sinds vorige week online. Het moet een mix worden van eigen artikels en stukken ingestuurd door lezers. De beste artikels vindt de Belanglezer vanaf zaterdag 12 maart in een extra bijlage in zijn krant. Ook de andere Limburgse gemeenten krijgen in de loop van de volgende maanden hun eigen Belang.

Gepikt

Bijzonder origineel kan je het idee niet noemen. Zo bestaat al een zestal jaar een internetsite www.internetgazet.be die op gelijkaardige manier het noorden van Limburg covert. Ook zij delen hun site in per gemeente en focussen resoluut op de lokale berichtgeving. "Wij verkondigen hier ook niet dat we het warm water uitgevonden hebben", zegt Bart Bijnens, journalist en coördinator van het project. "Wij vonden dat we te weinig deden met het online gebeuren, wij lieten kansen liggen. Het Belang is het sterkste merk dat er bestaat in de provincie Limburg. En het is logisch dat we dat op een bepaald moment beginnen uit te spelen."

De redactie van internetgazet zegt geen schrik te hebben dat hun lezers zullen overstappen. "Zij hebben zich voor hun format duidelijk op ons geïnspireerd om op onze frequentie te zitten, maar de inhoud zal anders zijn. Bij het Belang van Limburg zijn het de lezers die de berichten gaan schrijven en daar liggen wij hier dus echt niet wakker van. Wij brengen ook lokaal nieuws maar toch met wat meer kwaliteit; onze verankering in de lokale gemeenschap is behoorlijk groot."

Burgerjournalistiek

Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ), vindt dat de media moeten opletten met stukken die de lezers insturen. "Regionaal kan dit, maar als je op hoger niveau gaat rapporteren zal het waarschijnlijk toch wat meer expertise vragen", vindt Deltour. "Het belangrijkste is dat de rol van de burger beperkt blijft tot die van informant. Voor het echte journalistieke werk moet er toch steeds een journalist aan het roer staan. Of een redactie die sterk controleert."

Pol Deltour: 'Het belangrijkste is dat de rol van de burger beperkt blijft tot die van informant'

Bijnens beweert wel kwaliteit te kunnen bieden. "Wij controleren het nieuws, en niet enkel op vorm- en taalfouten. Wij doen ook een inhoudelijke check, zeker in de opstartfase is dat belangrijk. We willen voorzichtig zijn. We willen geen burenruzies veroorzaken. Als mensen met politieke kwesties aankomen, zorgen we dat ervoor dat het principe van woord en wederwoord wordt gerespecteerd."

Het Belang van Limburg wil zoveel mogelijk nieuws verzamelen en wil daarvoor ook samenwerken met andere partijen. Bijnens vraagt andere nieuwssites, zoals Internetgazet, om hun nieuws zoveel mogelijk op de sites van het Belang te plaatsen. "Wij willen niet de grote boze wolf zijn. De boodschap naar de provincie is: wij gaan voor extra traffic zorgen als jullie met ons in zee willen gaan."

Filmtickets

Dat het Belang momenteel investeert en rekruteert is duidelijk. In Lommel werd al een minimagazine uitgedeeld van zestien pagina’s waarin ze hun project uit de doeken deden. Je kan het Belang ook elke woensdag terugvinden op een standje op de Lommelse markt. "We hoeven met dit project geen massa’s geld te verdienen, maar we gaan ook niet met verlies draaien. We hopen vanaf 2012 break-even te draaien en om dat te verzekeren, moeten wij ook commercieel de markt op gaan. En dan kan het inderdaad zijn dat wij projecten als internetgazet een beetje verstoren, dat geef ik toe. Maar online nieuwsgaring is de toekomst, en het ligt voor de hand dat wij daar dan ook in mee gaan."

De burgers worden niet betaald voor hun ingestuurde artikels, zegt het Belang. Maar dat klopt toch niet helemaal, repliceert de redactie van internetgazet. "Een mediagroep als Concentra kan medewerkers beter belonen dan wij. Ze hebben een enorm commercieel netwerk. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld frietfeestjes weggeven, of gratis filmtickets per vast aantal gepubliceerde berichten en iedere week komt een selectie van de artikels ook in hun krant.”

Verschillende fotografen van de internetgazet werden ook al per mail gecontacteerd met de vraag om voor Het Belang van Limburg te werken. Maar ook dat maakt de redactie niet bang. "Ons project is gegroeid vanuit de basis. Het wordt gemaakt en gedragen door de mensen hier, dat is toch een ander uitgangspunt dan van bovenaf proberen de mensen te paaien."

LEES OOK
Charlotte Doolaege / 24-11-2011

Nood aan een modern recht van antwoord

Mensen die genoemd worden in artikels hebben nood aan bescherming tegen de toenemende macht van de media. Het recht van antwoord helpt daarbij, maar in tijden van…
Debie stuk
Georges Timmerman / 18-11-2011

WAUTERS Stef

Stef Wauters (geboren in 1967 in Geetbets) studeerde Romaanse en wijsbegeerte aan de KULeuven. Hij deed journalistieke ervaring op bij het Leuvense studentenblad Veto. Na zijn…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VRIELEMAN Liesbet

Liesbet Vrieleman (geboren in 1977, afkomstig uit Borgloon) studeerde voor regisseur aan de Katholieke Hogeschool in Genk. Ze begon in 1999 bij de VRT als redacteur van…
apache