VRT verwart nieuws met PR

Tom Cochez
apache
De journaals van VRT en VTM hebben steeds minder oog voor buitenlands nieuws (Foto Pascal Broze - Reporters)
De journaals van VRT en VTM hebben steeds minder oog voor buitenlands nieuws (Foto Pascal Broze - Reporters)

Echt veel inkt vloeide er dinsdag niet over de resultaten van de Nieuwsmonitor. Met uitzondering van De Standaard die een stevig stuk bracht over de vaststelling dat buitenlands nieuws langzaam maar zeker van de journaalmenukaart wordt geschrapt, werd er in de papieren kranten nauwelijks melding gemaakt van de studie. Het Nieuwsblad en De Morgen brachten het nieuws kort.

Dat de aandacht voor nieuws over buitenlands nieuws even slap is als voor het buitenlands nieuws zelf is niet meteen verrassend. Het artikel erover op deredactie.be is dat wel. Al is het dan om een heel andere reden. Onder de kop 'TV-journaals VRT en VTM zijn geen kopieën' brengt de openbare zender namelijk alles behalve waar het echt om gaat. De belangrijkste vaststelling – de spectaculaire daling van het aandeel buitenlands nieuws – wordt pas helemaal onderaan vermeld en dan nog (bewust) foutief geduid.

In de inleiding van het bewuste artikel hangt de nieuwsdienst zichzelf een medaille om de nek.

Uit de nieuwe Nieuwsmonitor, een onderzoek van Universiteit Antwerpen en de K.U.Leuven, blijkt dat 'Het journaal' van VRT duidelijk meer aandacht heeft voor buitenlands en politiek nieuws en minder voor criminaliteit dan 'Het nieuws' bij VTM.

Verderop in het artikel blijft het vruchteloos zoeken naar het echte nieuws. Nochtans was er een Belga-bericht waarin de journalist het echte nieuws op een dienblad aanbood. De VRT keek er (bewust) naast en blijkt in het onderzoek zowaar reden tot juichen te zien.

VRT Nieuws reageert tevreden op de resultaten van de nieuwe Nieuwmonitor. In het verleden werd beweerd dat Het journaal (VRT) en Het nieuws (VTM) kopieën van elkaar waren geworden. Ik ben blij dat het onderzoek nog maar eens het tegendeel bewijst, aldus VRT-hoofdredacteur Wim Willems. Volgens Willems is 'Het journaal' van VRT duidelijk 'onderscheidend'. We gaan bij VRT Nieuws resoluut voor evenwichtige, correcte nieuwsuitzendingen met een blik die verder reikt dan Vlaanderen en België. En dat niet alleen in Het journaal, ook op deredactie.be, het radionieuws en de verschillende duidingsprogramma's op radio en televisie.

Helemaal op het einde lezen we een spoor van het echte (slechte) nieuws. Nieuws dat meteen ook verkeerd geduid wordt.

De onderzoeksresultaten kwamen er na analyse van alle 19 uur-journaals op Eén en VTM van 2003 tot en met juni 2010. Uit het onderzoek blijkt ook dat het aandeel buitenlands nieuws in de tv-journaals zowel bij VRT als VTM is gedaald. De hoge cijfers van 2003 zijn grotendeels toe te schrijven aan de bijzondere aandacht voor de oorlog in Irak, melden de onderzoekers van de Nieuwsmonitor.

Zo wordt de belangrijkste conclusie kopje-onder geduwd en afgeserveerd. In het artikel verwart de openbare zender nieuws met pr. Iets dat media dezer dagen wel vaker doen. En wat VTM betreft: daar vonden we geen spoor van het onderzoek. Inderdaad, een beetje alsof het buitenlands nieuws betrof.

LEES OOK
Tom Cochez, Georges Timmerman / 31-10-2011

Hoofdredacteuren in de schietstoel

Het voorbije jaar zijn de hoofdredacties van bijna alle kranten, weekbladen en televisienieuwsdiensten in ons land grondig door elkaar geschud. Overal staat er vandaag iemand…
Knack-hoofdredacteur Karl Van den Broeck werd bedankt voor bewezen diensten. Het einde van zijn hoofdredacteurschap mag gelezen worden als een soort ‘collateral damage’ bij de ultieme aanval die Knack-directeur Rik Van Cauwelaert (foto) als belangrijkste target had. (Foto: Vredeseilanden)
Georges Timmerman / 31-10-2011

Verduyn Ludwig

Ludwig Verduyn, geboren in 1960 in Waregem, is momenteel hoofdredacteur en eigenaar van Actua TV. Hij begon zijn carrière bij het maandblad Metro. Later werd hij journalist bij De…
apache
Georges Timmerman / 31-10-2011

Van Doorne Bart

Bart Van Doorne begon als researcher voor Paul Jambers. Het grootste deel van zijn loopbaan werkte hij voor VTM, als correspondent in New York, hoofdredacteur van Telefacts en…
apache