Geen Oscarnominatie voor Raf Simons

8 februari 2011 Bram Souffreau
Tilda Swinton in de film 'Io Sono l'Amore' (Foto: Ad Vitam Distribution)
Tilda Swinton in de film 'Io Sono l'Amore' (Foto: Ad Vitam Distribution)
Tilda Swinton in de film 'Io Sono l'Amore' (Foto: Ad Vitam Distribution)
Tilda Swinton in de film 'Io Sono l'Amore' (Foto: Ad Vitam Distribution)

Knack Weekend en Elle bonden in het Vlaamse medialandschap met een kort berichtje op hun respectievelijke websites de kat de bel aan. Inspiratie haalden ze bij enkele Engelstalige modesites, zoals Racked of Elle UK, dat verwijst naar de modesite Daily Front Row.

Maar in het gejuich voor de erkenning van een Belgisch modetalent in Hollywood gingen ze ietwat kort door de bocht. Ze dichtten Raf Simons een Oscarnominatie toe, terwijl hij nergens voorkomt in het officiële lijstje van de Oscarnominaties. Daar wordt enkel gesproken over Antonella Cannarozzi. Of zoals Racked het genuanceerd verwoordt:

The looks for Tilda Swinton's character, Emma Recchi, in the film — by and large, shift dresses, tailored coats, and clean-line shirts — were designed and developed specially by Raf Simons for Jil Sander and commissioned by costume designer Antonella Cannarozzi

Spelregels

Van Alboom legt in zijn blogpost uit hoe het komt dat de kostuumontwikkelaar Cannarozzi met de nominatie gaat lopen en niet ontwerper Raf Simons die uiteindelijk wel de pakjes van Tilda Swinton tekende. Hij doorloopt de uitgebreide regels van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de uitzonderingen op die spelregels en de invloed van de vakbond Costume Designers Guild. Het lezen meer dan waard.

Raf Simons' naam duikt in de credits van de film overigens niet op, ook niet als crewlid op de eindgeneriek, weet Van Alboom. Bovendien draagt de kledij het etiket van het modehuis Jil Sander. En, zo legt Van Alboom uit: "modehuizen of collectieven kunnen niet voor een Oscar genomineerd worden". Waarna hij besluit dat het niet zo erg is voor Raf Simons:

Het is ongetwijfeld een hele eer om genomineerd te worden, maar de categorie Costume Design is de meest oubollige van allemaal - mogelijk nog meer out of fashion dan Geert Bourgeois.

Intussen is het nieuws van de 'Oscarnominatie' van Raf Simons wel een eigen leven gaan leiden bij de Vlaamse nieuwssites en radiozenders.

LEES OOK
Charlotte Doolaege / 24-11-2011

Nood aan een modern recht van antwoord

Mensen die genoemd worden in artikels hebben nood aan bescherming tegen de toenemende macht van de media. Het recht van antwoord helpt daarbij, maar in tijden van…
Debie stuk
Georges Timmerman / 18-11-2011

WAUTERS Stef

Stef Wauters (geboren in 1967 in Geetbets) studeerde Romaanse en wijsbegeerte aan de KULeuven. Hij deed journalistieke ervaring op bij het Leuvense studentenblad Veto. Na zijn…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VRIELEMAN Liesbet

Liesbet Vrieleman (geboren in 1977, afkomstig uit Borgloon) studeerde voor regisseur aan de Katholieke Hogeschool in Genk. Ze begon in 1999 bij de VRT als redacteur van…
apache