De gratis excuses van TV Familie

Tom Cochez
Een mediarel doet verkopen. Dat weet ook TV Familie
Een mediarel doet verkopen. Dat weet ook TV Familie
Een mediarel doet verkopen. Dat weet ook TV Familie
Een mediarel doet verkopen. Dat weet ook TV Familie

Marianne Thyssen is al een tijdje ernstig ziek. Het siert de Vlaamse pers dat ze de wens van de politica om daar niet over te schrijven heeft gerespecteerd. Tot woensdag TV Familie in de rekken lag. Op de cover staat Marianne Thyssen naast Marie-Rose Morel, wiens strijd tegen kanker, met haar instemming, de voorbije periode wel uitgebreid in de media kwam. De  keuzes van Thyssen en Morel staan haaks op elkaar maar zijn beiden legitiem. Voor TV Familie duidelijk niet.

Riooljournalistiek

Als algemene kop, boven de foto’s van beide dames staat ‘Gevecht op leven en dood’. Bij Marie-Rose Morel staat vervolgens ‘haar laatste chemo’. Bij Marianne Thyssen staat ‘voor haar begint de strijd’.

Marianne Thyssen stuurde prompt een persbericht waarin ze TV Familie van riooljournalistiek beschuldigde. De politica maakt het blad vooraf in een telefoongesprek zeer duidelijk dat ze niet wilde dat er over haar gezondheidstoestand zou worden geschreven. Dat het blad uit die conversatie vervolgens citeert alsof het om een soort interview ging, maakt de publicatie enkel nog wranger.

Niet uit de rekken

Het spel zat meteen op de wagen. De hoofdredactie van TV Familie bood haar excuses aan. Het zou allemaal om een grote vergissing zijn gegaan. Die uitleg werd door Thyssen op haar beurt als compleet ongeloofwaardig bestempeld, net zoals de excuses die het blad aanbood.

Blijft de vraag waarom TV Familie het artikel dan toch wellens en wetens bracht. Daar lijkt maar één logisch antwoord op: een mediastorm doet een blad verkopen. Achteraf excuseren is gratuit. De enige manier om duidelijk te maken dat het effectief om een vergissing zou zijn gegaan die men echt wil rechtzetten,  zou erin bestaan het blad terug uit de rekken te halen. Alleen staat dat natuurlijk net haaks op de bedoeling.

Bij TV Familie wil men niet langer ingaan op de zaak. En al helemaal niet op de suggestie om het blad vanuit een soort eerlijke schaamte uit de rekken te halen. Waarom ze niet zijn ingegaan op de vraag van Thyssen om niet te schrijven over haar gezondheidstoestand? “Dat zijn haar woorden”, zegt de auteur van het artikel. “Alles wat we daarover te zeggen hebben, staat in een persbericht. Verder geven we geen commentaar.” Heeft TV Familie er aan gedacht om het blad uit de rekken te halen? “Alles wat we te zeggen hebben staat in het persbericht.”

LEES OOK
Charlotte Doolaege / 24-11-2011

Nood aan een modern recht van antwoord

Mensen die genoemd worden in artikels hebben nood aan bescherming tegen de toenemende macht van de media. Het recht van antwoord helpt daarbij, maar in tijden van…
Debie stuk
Georges Timmerman / 18-11-2011

WAUTERS Stef

Stef Wauters (geboren in 1967 in Geetbets) studeerde Romaanse en wijsbegeerte aan de KULeuven. Hij deed journalistieke ervaring op bij het Leuvense studentenblad Veto. Na zijn…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VRIELEMAN Liesbet

Liesbet Vrieleman (geboren in 1977, afkomstig uit Borgloon) studeerde voor regisseur aan de Katholieke Hogeschool in Genk. Ze begon in 1999 bij de VRT als redacteur van…
apache