De ombudsman is er even niet

Dries De Smet
Filip Verhoest
Filip Verhoest, ombudsman van De Standaard (Foto De Standaard)
Filip Verhoest
Filip Verhoest. (Foto De Standaard)

Sinds 1 september beschikt de krant De Standaard over een ombudsman, Filip Verhoest. Hij luistert naar de lezers, analyseert eventuele klachten en wijst indien nodig een journalist van de eigen krant terecht. Dat gebeurt ook publiekelijk, in zijn wekelijkse column ‘De ombudsman’.

Toenmalig hoofdredacteur Peter Vandermeersch schreef daarover bij de aanstelling van de ombudsman: "Hij zal in een wekelijkse rubriek klachten van lezers of betrokkenen behandelen. Hij zal eventueel onjuiste berichtgeving rechtzetten en onvolledige berichtgeving aanvullen of nuanceren. Andere keren zal hij net aan de lezer duidelijk maken waarom de krant voor deze of gene aanpak heeft gekozen en dat hij oordeelt dat de redactie wel naar behoren werkt."

Buiten strijd

Maar ondertussen is het al even geleden dat de ombudsman van zich liet horen. Zijn laatste column dateert van 20 december. "De ombudsman is helaas wegens ziekte buiten strijd", zegt hoofdredacteur Bart Sturtewagen in een reactie.

Er rijst echter geen twijfel over het bestaan van het ombudsproject, blijkt uit de evaluatie van Sturtewagen. "We zijn nu vier maanden bezig, dus het is nog wat vroeg voor een evaluatie, maar wij zijn tevreden. Dankzij de ombudsman hebben we een aantal discussiepunten intern kunnen bespreken. Ik heb het gevoel dat we op de goeie weg zijn."

Evenwichtsoefening

Sturtewagen: 'Het zoeken naar een evenwicht is moeilijk, maar niet moeilijker dan verwacht'

De taak van de ombudsman is nochtans niet eenvoudig. Is hij te streng, dan staan de journalisten op hun achterste poten. Is hij te mild, dan morren de lezers. Sturtewagen beaamt dat. "We wisten natuurlijk dat de ombudsman in dit spanningsveld zou moeten werken. Maar Filip heeft goede contacten in Nederland en heeft zich goed geïnformeerd bij andere media. Het zoeken naar een evenwicht is moeilijk, maar niet moeilijker dan verwacht."

Die moeilijke evenwichtsoefening anticipeerde Vandermeersch ook al bij de aanstelling. "De nieuwe functie is niet enkel een uitdaging voor Filip, maar voor de hele redactie van deze krant. Maar een redactie die kwaliteit zo hoog in het vaandel voert, wil ook zichzelf geregeld ter discussie stellen en als het moet, openlijk laten bekritiseren."

De interne reacties op die zelfkritiek zijn positief, meent Sturtewagen. "Onze journalisten blijven voorstander van het idee en de daarbij horende kritische benadering. Natuurlijk is het nooit leuk om op de vingers getikt te worden, niet door de ombudsman, maar ook niet door een hoofdredacteur."

De ombudsman wordt voorlopig niet vervangen. Lezers met opmerkingen moeten dus even geduld uitoefenen.

LEES OOK
Tom Cochez, Georges Timmerman / 31-10-2011

Hoofdredacteuren in de schietstoel

Het voorbije jaar zijn de hoofdredacties van bijna alle kranten, weekbladen en televisienieuwsdiensten in ons land grondig door elkaar geschud. Overal staat er vandaag iemand…
Knack-hoofdredacteur Karl Van den Broeck werd bedankt voor bewezen diensten. Het einde van zijn hoofdredacteurschap mag gelezen worden als een soort ‘collateral damage’ bij de ultieme aanval die Knack-directeur Rik Van Cauwelaert (foto) als belangrijkste target had. (Foto: Vredeseilanden)
Georges Timmerman / 31-10-2011

Verschelden Wouter

Wouter Verschelden werkte sinds 2004 op de politieke redactie van De Standaard. Voor hij aan zijn journalistieke carrière begon, studeerde Verschelden aan de Universiteit Gent en…
apache
Georges Timmerman / 31-10-2011

Verhoeven Karel

Naar de overzichtspagina met de biografieën van de Vlaamse hoofdredacteurs
apache