De allerslimste hype

7 januari 2011 Tom Cochez
allerslimste mens
allerslimste mens
In de krant vindt u dagelijks een wedstrijdverslag van de allerslimste mens

In november verschenen er zestig artikels over het programma van Woestijvis. Dat bleek een soort opwarming voor de ultieme reeks van de succesvolle TV-quiz die sinds 6 december dagelijks op de VRT is te zien.

Naast de dagelijkse wedstrijdverslagen kon de geïnteresseerde lezer de voorbije weken onder meer ook een heuse peiling, uitgevoerd door De Standaard, raadplegen. In een rondvraag bij alle dertig kandidaten vroeg de krant wie er zou winnen. In één moeite werd ook gepeild naar de kwaliteiten die kunnen helpen om de allerslimste mens ter wereld te worden. Zoals de meeste andere kranten doet De Standaard er ook nog een lezerspoll bovenop.

Caroline Gennez

En dan is er de aanslepende rel over de vraag of Bart De Wever nu al dan niet moet meedoen. In De Morgen schreef Yves Desmet, eveneens deelnemer aan de allerslimste mens, eerder al een brief aan Bart De Wever waarin hij die laatste oproept om deel te nemen.

Dat was iets dat Caroline Gennez weigerde te doen. Ook over de politieke intriges die daarachter werden vermoed, vloeide behoorlijk wat inkt. Daar komt mogelijk nog een staartje aan nu Gennez blijkbaar wel aan de Pappenheimers heeft meegedaan en De Wever in volle crisis aanschuift voor het TV-spelletje.

Wedstrijdverslag

De wedstrijdverslagjes dan. Elke krant, met uitzondering van De Tijd, pakt de wedstrijdverslaggeving anders aan. De lengte varieert van een bescheiden stuk tot een bijna volledige pagina, maar zowat overal worden de beste quotes van spelers en jury afgewisseld met gedetailleerde opsommingen van de exacte woordenwisselingen tijdens de laatste cruciale seconden in de finale. Een en ander wordt doorgaans ook gebundeld in een handig dossiertje voor de lezer.

Een overzichtje per krant leert dat bij de ‘populaire kranten’ Het Nieuwsblad helemaal bovenaan staat met 72 bijdragen waarin de allerslimste mens te pas komt. Daarna volgen Het Laatste Nieuws (58), Gazet van Antwerpen (40) en Het Belang van Limburg (39).

Bij de kwaliteitskranten leidt De Standaard de race om aandacht met 33 vermeldingen, voor De Morgen (31) en De Tijd die nauwelijks (5 vermeldingen) schrijft over de allerslimste mens.

Strooizout

Opmerkelijk: zowel bij de populaire als de kwaliteitskranten hebben de kranten van Corelio het meeste aandacht voor het Woestijnvis-programma. Corelio bezit veertig procent van de aandelen van Woestijnvis.

Blijft de vraag hoeveel 278 artikels op een maand tijd nu eigenlijk is. Stoppen journalisten veel of weinig tijd in berichtgeving over de allerslimste mens? Toch redelijk veel, zo leert een snelle vergelijking met nieuwsitems waar in dezelfde periode behoorlijk wat aandacht naartoe ging (of in verhouding net niet). De zoekterm ‘asiel’ leverde in dezelfde periode 220 hits op. ‘Bisschop’ 258. ‘Assange’ 199 en ‘Ivoorkust’ 124. Gelukkig was december ook de maand van het tekort aan ‘strooizout’ met 422 hits.

LEES OOK