Lockdowns, Le Nord en Vlaamse dorpen

19 juni 2021 Karl van den Broeck
Kopie-van-Oost-Vlaanderen-Berlare-Foto-Dimitri-Houtteman-Pixabay
(Foto: Dimitri Houtteman (Pixabay))

Had de lockdown (geen) zin?

Nu een steeds meer gevaccineerde wereld uit de lockdowns komt, discussiëren veel mensen over de vraag of de strijd tegen de pandemie te sterk of te zwak was. Sommigen beweren dat de beperkingen niet ver genoeg gingen, terwijl anderen beweren dat de pogingen om de ziekte te genezen erger waren dan de ziekte. The Conversation legt uit waarom we die vraag wellicht nooit kunnen beantwoorden.

Kan links ‘le Nord’ heroveren?

In Frankrijk zijn alle ogen gericht op de regionale verkiezingen van zondag 20 juni. Uitpers publiceerde een heldere voorbeschouwing en vreest dat de linkse partijen het erg moeilijk zullen hebben. Anderzijds dromen de socialistische en communistische verkozenen in Le Nord ervan het grootste departement van Frankrijk terug te winnen. Is dit geloofwaardig? Mediacités onderzoekt dit gewaagde, maar niet geheel onrealistische vooruitzicht.

Vlaanderen zal zijn dorpen nodig hebben

Als we over de toekomst praten, praten we haast altijd over steden en bijna nooit over dorpen. Dat is zonde, schrijft de jonge journalist Jasper Van Loy in zijn boek Onder de kerktoren dat bij Davidsfonds is verschenen. Vlaanderen zal zijn dorpen de volgende decennia juist erg nodig hebben, betoogt hij in deze voorpublicatie in De Lage Landen.

De té kritische rassentheorie

‘Critical Race Theory’ duikt steeds vaker op in het publieke debat. De beweging ontstond in de Verenigde Staten en wil vooral het geschiedenisonderwijs op een nieuwe leest schoeien. Bedoeling is een minder ‘witte’ versie van het verleden te onderwijzen, met aandacht voor de slavernij en de genocide op de indianen. De beweging, die groeide uit het werk van Pulitzer Prize-winnares Nikole Hannah-Jones ligt steeds meer onder vuur.

Twaalf Amerikaanse staten hebben al wetten voorgesteld om het onderwijzen van de Critical Race Theory aan banden te leggen. Mother Jones heeft een overzicht.

Het Kremlin is meer dan Poetin alleen

De ontmoeting tussen Joe Biden en Vladimir Poetin, woensdag in Genève, lijkt wel een scène ontleend aan de Koude Oorlog. Médiapart concludeert dat de exclusieve aandacht voor de Russische president het onmogelijk maakt de realiteit van het regime te begrijpen.

Ons netwerk

Naast de tweewekelijkse oplijsting van de beste artikels die verschenen bij onze partners, nemen we regelmatig interessante stukken over om onze abonnees een breder spectrum aan onderzoeksjournalistiek te bieden. Leer hier onze partners kennen. 

LEES OOK
Karl van den Broeck / 24-09-2022

Italië vreest zwarte zondag, Facebook schendt Palestijnse rechten, en smeergeld in kring van Tshisekedi

Van extreemrechtse dreiging in Italië tot smeergeld voor Congolese mijnconcessies: dit is de Keuze van Apache.
Giorgia Meloni
Karl van den Broeck / 10-09-2022

The Queen is dead, dure gasprijs is schuld van Trump, en Zweden kiest

Van een nieuwe Britse monarch tot een oude Amerikaanse president: dit is de Keuze van Apache.
Queen Trump
Karl van den Broeck / 27-08-2022

Dure energie, hoge dividenden, rijke Saudi's. En we gaan naar de maan

Van hoge bedrijfswinsten naar nieuwe maanvluchten: dit is de Keuze van Apache.
Nasa Artemis