Israëlische minister wil Brussels Airlines uit Israël weren

25 augustus 2016 Jan Walraven
A320
Airbus A320 (Foto: Brussels Airlines)
A320
Airbus A320 (Foto: Brussels Airlines)

Brussels Airlines nam de beslissing in juli, nadat een passagier hierover melding had gedaan. Het gaat om Vanilla Halva, een koekje dat gemaakt wordt door een Israëlisch bedrijf dat in Barkan gevestigd is, een illegale Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. De beslissing van Brussels Airlines werd pas deze week door de Belgische vzw Palestina Solidariteit wereldkundig gemaakt.

Pro-Palestijnse activisten

"Een storm in een glas water", volgens Kim Daenen, woordvoerster van Brussels Airlines. "Na de melding van de passagier, die wist dat het product in de conflictzone werd geproduceerd en niet in Israël zoals op het product vermeld stond, hebben we het product opgezocht. Het bleek dat we dit product niet gevalideerd hadden, waarop we beslisten om het te vervangen."

halva-vanilla2
Het dessertje waar de rel om draait

Volgens de Israëlische nieuwssite Ynet nam Brussels Airlines deze beslissing echter om tegemoet te komen aan pro-Palestijnse activisten die pleiten voor een boycot van Israëlische producten. Volgens Brussels Airlines gaat het allesbehalve om een boycot van Israëlische producten. "We zijn een bedrijf en kiezen in dit conflict geen kant. Brussels Airlines doet niet aan politiek."

Verbanning

"We vliegen al 13 jaar naar Israël en ontwikkelden sterke banden met het land. We zijn de snelst groeiende luchtvaartmaatschappij op de Ben Goerion luchthaven in Tel Aviv. We gebruiken heel veel Israëlische producten op onze vluchten en zullen dat ook blijven doen", legt Daenen uit.

Volgens de Israëlische nieuwssite Ynet nam Brussels Airlines de beslissing om tegemoet te komen aan pro-Palestijnse activisten

Maar als het van de Israëlische minister van Toerisme Yariv Levin (Likoed) afhangt, komt er snel een einde aan die sterke band. Naar aanleiding van het bericht op Ynet haalde Levin zwaar uit naar Brussels Airlines op de Israëlische radio. Dat schrijft The Times of Israel. "Zo'n bedrijf heeft geen plaats in het Israëlische luchtruim en zijn naam zou van de aankondigingsborden in Ben Gurion verwijderd moeten worden", zei Levin.

Brussels Airlines kreeg nog geen officieel bericht van het ministerie van Toerisme of de Israëlische regering over een mogelijke 'verbanning' en hoopt dat het zo'n vaart niet zal lopen. "We blijven erbij, dit is geen politieke beslissing. We zullen zien hoe dit verder evolueert."

 

LEES OOK