Word lid van Apache

Word lid van Apache en maak onderzoeksjournalistiek mee mogelijk. Want Apache schrijft wat kranten niet mogen schrijven, wat politici niet willen lezen, maar wat iedereen zou moeten weten.

Apache?!
Apache schrijft over onderwerpen die er toe doen. We lijsten graag 16 dossiers op waarover we het afgelopen jaar hebben geschreven. Mét vijf gratis artikels.

Leden van Apache ontvangen:

  • Dagelijks nieuwe onthullingen en analyses
  • De beste onderzoeksjournalisten
  • Toegang tot een rijk archief met meer dan 5.000 artikels en tientallen dossiers
  • Een aangename en advertentievrije website, ook op mobiel

 

Ja, ik word nu lid van Apache

 

Word lid van Apache

Lid worden kost 80 euro per jaar.

Surf naar www.apache.be/wordlid, vul uw gegevens in en betaal per overschrijving, met kredietkaart of met Paypal.

U hebt dan onmiddellijk toegang tot alle artikels op de website.

 

Ik word nu lid van Apache

 Apache?!

We volgen heel wat dossiers op en er staan nog veel nieuwe onderzoeken op til. Zestien artikels waarmee we het voorbije jaar het verschil maakten, lijsten we graag voor u op.

Zonder Apache – en de steun van onze leden – zouden deze onthullingen nooit het daglicht hebben gezien.

Lees deze vijf artikel gratis

De geheime deal tussen stad Antwerpen en Land Invest

(Foto: Apache © Lisa Develtere)

Bouwpromotor Land Invest Group krijgt van de stad Antwerpen het recht om op een aanzienlijk deel van de stadsgronden aan de Slachthuissite vastgoed te ontwikkelen en te verkopen. Dat gebeurt via een geheime collegebeslissing die Apache kon inkijken. Apache kon ook achterhalen waarom die deal vooral de bouwpromotor bijzonder goed uitkomt.

Kleindochter Publifin verliest 2 miljoen euro aan Optima

Tom Balthazar (Foto: ID © Frederiek Vande Velde)

De semi-publieke holding Publipart boekt een waardevermindering van 2.030.000 euro door de val van Optima. Nog opvallend in de jaarrekening van de Publifin-kleindochter: zeventien leden van de raad van bestuur – waaronder ook Vlaamse schepenen en een burgemeester – kregen afgelopen boekjaar samen 359.973 euro aan zitpenningen uitbetaald.

Fernand Huts kocht Gentse OCMW-gronden via stroman

Via een stroman kocht een Nederlands dochterbedrijf van Fernand Huts 450 hectare gronden van het Gentse OCMW. (Foto: Belga (c) Kristof Van Accom)

En Nederlands dochterbedrijf van een Luxemburgse vennootschap van Fernand Huts kocht via een stroman 450 hectare landbouwgrond van het Gentse OCMW. Volgens OCMW-voorzitter Rudy Coddens (sp.a) is de verkoop noodzakelijk voor de financiering van onder andere een nieuw woonzorgcentrum in Mariakerke.

Afkoopwet: Antwerps parket schakelde diamantlobby in om politici te bewerken

Yves Liégeois (Foto: ID Photo Agency © Jimmy Kets)

Lobbyisten van de diamantsector werden door het Antwerps parket-generaal ingeschakeld om te lobbyen voor de afkoopwet bij politici. Zo staat het zwart op wit in documenten die Apache kon inkijken. “Het Antwerps parket heeft dan aan de professoren Haelterman en Verstraeten gevraagd van de lobby-machine in de andere richting te doen werken, en dus nu het tegenvoorstel van de magistraten bij de politici te promoten.”

Na de cumul, politieke partijen worden steenrijk

geldHet eigen vermogen van de Belgische politieke partijen blijft spectaculair groeien. De recent in de Kamer neergelegde partijboekhoudingen voor het jaar 2016 tonen aan dat alleen al de Vlaamse politieke partijen samen een eigen vermogen van ruim 64 miljoen euro hebben opgebouwd. Op tien jaar tijd verdubbelden de oorlogskassen. Ongeveer 85 procent daarvan is belastinggeld.


Een greep uit de andere spraakmakende stukken van het voorbije jaar

De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever

Op vrijdag 20 oktober organiseerde Erik Van der Paal een diner in het Antwerpse sterrenrestaurant ’t Fornuis. Het verjaardagsfeest van de bouwpromotor achter een aantal omstreden Antwerpse bouwprojecten werd druk bezocht door prominente politici. Apache onthult met een druk bekeken videofilm de favoriete bouwpromotor van Bart De Wever.

 

 

Fake news vergiftigt publieke opinie rond Kazachgate

Patokh Chodiev (Foto: Novosti © Valeriy Levitin)

Om de rol van miljardair Patokh Chodiev bij de versnelde stemming van de afkoopwet te minimaliseren, proberen communicatiebureaus via fake news en met een doortrapte ‘black pr’-campagne de beeldvorming in ons land te sturen. Commissievoorzitter Dirk Van der Maelen bevestigde dat de commissie daar intussen van op de hoogte werd gesteld.

 

KUL-professor Marc Hooghe pleegde auteursfraude

Marc Hooghe (Foto: ID © Emy Elleboog)

De Commissie voor Wetenschappelijke Integriteit (CWI) van de KU Leuven acht een aantal klachten die verband houden met auteursfraude en plagiaat tegen professor Marc Hooghe gegrond. Dat wordt door verschillende bronnen bevestigd aan Apache. De universiteit verbindt echter nauwelijks consequenties aan die bevinding.

Europese conservatieven misbruikten subsidiegeld om nationale partijen te financieren

De Britse Prime Minister David Cameron hoeft zijn kat Larry dus toch niet af te staan

De Europese conservatieve partij ACRE heeft in 2015 en 2016 voor meer dan een half miljoen euro aan Europese partijsubsidies misbruikt, dat blijkt uit interne documenten van het Europees Parlement die Apache kon inkijken.

 

Burgemeester en vastgoedbaron in Koksijde. ‘Wat is het probleem?’

La Vigie, een van de vastgoedprojecten van Marc Vanden Bussche en Marc Paeleman. (Foto: Stef Arends (C) Apache)

De burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche (Open Vld) is actief als vastgoedontwikkelaar in zijn eigen gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van Apache. Als burgemeester heeft hij voorkennis. Zijn meerderheid kan gemeenteplannen aanpassen aan zijn persoonlijke belangen. Volgens Vanden Bussche zelf is de combinatie burgemeester-bouwpromotor geen probleem: “Dat gebeurt in heel veel gemeenten.”

Antwerpse intercommunale lekt miljoenen naar Vietnamese haven

André Gantman

Wat heeft een waterintercommunale met het geld van uw waterfactuur te zoeken in Vietnam? Of in de dictatuur Kazachstan? Apache brengt in kaart hoe water-link via haar private dochtervennootschap Induss drie miljoen stopte in de Vietnamese haven waar wijlen Steve Stevaert in 2010 voorzitter van werd.

Geheime deals met farmabedrijven ondermijnen ziekteverzekering

(Foto: Pexels.com)

De uit de pan swingende kost voor peperdure innovatieve geneesmiddelen dreigt het budget voor geneesmiddelen fundamenteel te ontwrichten. Op vier jaar tijd (2015-2018) dreigen de uitgaven voor zogenaamde ‘artikel 81’ geneesmiddelen te verzesvoudigen. In die periode zal de overheid niet minder dan 2,88 miljard euro terugbetalen.

Optima blijkt goudmijn voor Geert Versnick

Geert versnick (Foto Frederiek Vande Velde) image via http://www.idphotoagency.com Standard licence: 1 publication permit. Do not reuse or archive this image. Do not use without written permit.

Documenten van de Nationale Bank die Apache kon inkijken leren hoe Versnick als bestuurder bij Optima Group tussen 2013 en 2015 bijna 130.000 euro verdiende. Samen met Jeroen Piqueur zat Versnick op de eerste rij wanneer Optima Group het geld uitdeelde dat werd ‘verdiend’ via fictieve consultancy-opdrachten en via de dubieuze verkoop van een Spaans filiaal.

 

De chronisch vermoeide portefeuille van professor Kenny De Meirleir

BRU10-10APR98-BRUSSELS,BEL: VUB Professor Kenny DE MEIRLEIR seen presenting a diagnostic breackthrough in the research for the Chronic Fatigue Syndrome CFS by the existence of a "marker", here today in Brussels. See Belga Copy. Belga Photo-Olivier MATTHYS/oma.

Onderzoek van Apache toont hoe ‘chronisch vermoeidheidsspecialist’ Kenny De Meirleir via tal van bedrijfjes zijn patiënten vaak omstreden peperdure tests en medicatie verkoopt die hij zelf voorschrijft. Intussen moet de professor zich verantwoorden voor de strafrechter.

 

Agent signaleerde al jaar eerder dat ‘Bende van Sproetje en Mega Toby’ illegalen afperste

(Foto: Reporters / (c) Jean Marc Quinet)

De afdelingshoofden van het Antwerpse politiekantoor in de Handelsstraat waren al een jaar op de hoogte van de ophefmakende zaak Mega Toby en Sproetje, vooraleer de agenten die illegalen en vluchtelingen beroofden en mishandelen, werden gearresteerd. Een hoofdinspecteur meldde de zaak in een operationeel overleg, maar er zou niets gedaan zijn met de informatie.

 

Het rijk van zakenman Maurice De Velder wankelt

Maurice De Velder (Foto: © Bob Van Mol)

Het rijk van Maurice De Velder wankelt. De voorbije maanden maakte de omstreden zakenman – bekend van P-Magazine, de reclamepanelen van het failliete Think Media Outdoor en de omstreden deal aan de Antwerpse Renaultsite – zijn holdingmaatschappij Geuzen grotendeels leeg. Dat gebeurde via kapitaalsverminderingen van achtereenvolgens vijf en acht miljoen euro.