Stel je kandidaat voor onze Raad van Bestuur

Als coöperant maak jij Apache mogelijk. Maar Apache heeft ook jouw strategisch talent nodig. In mei stellen we een nieuwe Raad van Bestuur samen. We willen graag één of meer lezers in onze bestuursraad opnemen.

Noteer in je agenda
De Algemene Vergadering gaat door op 11 mei 2019 in de Arenberg, in Antwerpen. We starten om 16u. Per e-mail ontvang je eind april de officiële uitnodiging en alle nodige documentatie. Op de Algemene Vergadering kunnen enkel coöperanten van De Werktitel cvba aanwezig zijn.

De Raad van Bestuur bepaalt de richting van ons journalistiek project. Ze zet zich in voor straffe en onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Ze waakt ook over de werking en over de financiële gezondheid van onze coöperatie, maar ze mengt zich uitdrukkelijk niet met de redactionele keuzes.

Wil je Apache met jouw gedrevenheid, jouw netwerk en jouw kennis versterken, lees dan zeker verder. Want je kan je kandidaat stellen voor de Raad van Bestuur van De Werktitel cvba – Apache.

Uitbouw van de vierde macht

Visie en missie
De visie en missie van Apache staat uitgebreid beschreven op onze presentatiepagina. En hoe de cvba werkt, lees je op onze coöperantenpagina.

Apache heeft de ambitie uit te groeien tot een breed, progressief en dwingend journalistiek project. We nemen de rol van ‘vierde macht’ voluit ter harte. We voeden het maatschappelijk debat. We plaatsen de essentie van journalistiek centraal: het kritisch bevragen van de macht en het aanreiken van oplossingen.

Elk bestuurslid herkent zich in dit streven en zet zich honderdentien procent in voor de realisatie van onze visie en missie.

De huidige Raad van Bestuur heeft alvast een kader uitgeschreven die het graag aan de kandidaten van de nieuwe Raad van Bestuur wil meegeven. Het geeft de richting van ons project aan en legt de uitdagingen uit waar Apache voor staat.

Kadernota van huidige Raad van Bestuur

In de afgelopen drie jaar heeft Apache haar positie in het Vlaamse medialandschap bestendigd: degelijke, grondige onderzoeksjournalistiek die maatschappelijke impact heeft.

In de interne organisatie is continu gezocht naar een evenwichtige structuur die de professionalisering van de omkadering van Apache in gang heeft gezet om haar maatschappelijk doel te kunnen realiseren.

In de komende jaren dient Apache deze professionalisering nog verder te verdiepen. Dit met lef om te durven innoveren op volgende vlakken:

Positionering

Meer dan ooit is de 4de macht nodig. Het neerzetten van Apache als referentiemedium dient te gebeuren vanuit de kernactiviteit en steeds met respect voor het DNA van Apache.

Dit kan door een goed op elkaar ingespeelde redactie te ondersteunen in haar werking. Door de te bespelen thema’s op doordachte wijze en met oog voor wat het publiek raakt, te kiezen. Door strategische samenwerkingsverbanden uit te werken én deze scherp te bewaken.

Digitaal medium

Apache trekt al decennialang de kaart van de digitale media. De ontwikkelingen gaan razendsnel en innovatie is hierin een must voor Apache. Toegankelijkheid is van cruciaal belang om de maatschappelijk relevante inhoud van Apache te verspreiden. Strategische beslissingen zijn noodzakelijk om het potentieel aan publiek in de breedte aan te trekken en bijgevolg de impact van Apache nog te vergroten.

Funding

Als onafhankelijk journalistiek medium is funding belangrijk en uitdagend voor Apache.

Inbreng van vennoten en giften moeten de innovaties financieren, lidmaatschappen moeten de dagelijkse werking dragen. De uitdaging is om deze verhoudingen recht te trekken, zonder te raken aan de dynamiek van de redactie en haar journalistieke opdracht.

Verwachtingen

Verwacht wordt van de Raad van Bestuur de komende drie jaar dat zij enerzijds de organisatie bijstaat met haar kennis en vaardigheden in de organisatie-uitbouw en professionalisering met advies en inzichten op bovenvermelde vlakken.

Anderzijds streeft zij naar het verbreden van het netwerk van Apache om de onafhankelijke werking van haar redactie te kunnen vrijwaren.

Hoe word ik bestuurslid?

De Algemene Vergadering stelt de Raad van Bestuur samen. Dit jaar valt deze hoogmis van de coöperatie op zaterdag 11 mei 2019. Die dag kiezen onze mede-eigenaars een nieuwe Raad van Bestuur voor de komende drie jaar. De medeoprichters zullen een aantal kandidaten voorstellen, maar ook jij kan als coöperant een bestuurslid naar voren schuiven. Meer nog: je kan zélf ook kandidaat zijn.

Tip een kandidaat
Ben je zelf geen kandidaat voor onze Raad van Bestuur, maar denk je dat je een goede kandidaat kent? Als coöperant kan je ook een ander persoon voorstellen. Hij of zij hoeft zelfs geen coöperant te zijn. Stuur een mailtje naar luc@apache.be en leg ons uit waarom hij of zij de ideale persoon is voor onze Raad van Bestuur. Vergeet ons zijn of haar contactgegevens niet mee te geven! Of laat hem of haar het formulier invullen.

De Raad van Bestuur bestaat uit 7 leden, waarvan minstens de helft plus één voorgesteld door de medeoprichters (de zogenaamde ‘A-aandeelhouders’). De B- en C-aandeelhouders mogen minstens twee andere kandidaten suggereren.

We verzamelen nu al de kandidaturen. Wees snel, want slechts tot zaterdag 27 april 2019, 23u59, kan je je via onderstaand formulier kandidaat stellen.

Na 27 april neemt de huidige Raad van Bestuur de kandidaturen door. Zij bereidt immers de Algemene Vergadering voor. Ze neemt eventueel contact op voor extra verduidelijkingen.

De A-aandeelhouders gaan ook door de lijst, want zij hebben statutair het recht om een kandidaat te weigeren. Als dat gebeurt, zal dit op de Algemene Vergadering gemotiveerd worden.

In de aanloop naar de Algemene Vergadering zullen alle kandidaten, samen met een kort profiel, aan de coöperanten voorgesteld worden. Op 11 mei, tijdens de Algemene Vergadering, zullen de kandidaten mondeling hun kandidatuur verdedigen.

Wie komt in aanmerking?

Er is slechts één voorwaarde om zich kandidaat te stellen:

Je gaat akkoord met de statuten en met het Redactiestatuut (.pdf) van De Werktitel cvba.

Daarnaast verwachten we van jou ook dat:

  • Je je minstens zes keer per jaar vrijmaakt voor een bestuursraad (meestal tijdens de kantooruren).
  • Je je voor iedere vergadering goed voorbereid.
  • Je uiteraard Apache leest, je opkomt voor de belangen van Apache en je regelmatig naar Apache-evenementen komt.

In het formulier vragen we jou alvast om kort ook mee te geven waarom je bestuurslid van De Werktitel cvba – Apache wil worden en hoe je de toekomst van Apache ziet.

Het is niet mogelijk om spontaan op de Algemene Vergadering je kandidaat te stellen. Je dient je vooraf via onderstaand formulier kandidaat te stellen.

Ik ben kandidaat!

Wil je je kandidaat stellen, vul dan onderstaand formulier in. Alle velden zijn verplicht.

Mijn gegevens

Mijn voornaam:

Mijn naam:

Mijn telefoonnummer:

Mijn e-mailadres:

Ben je coöperant?

De meeste coöperanten zijn B-aandeelhouders, C-aandeelhouders hebben 5.000 euro of meer geïnvesteerd

Ik ga akkoord met de voorwaarden

Je moet met alles akkoord gaan, vink dus alles aan

Ik begrijp dat er minstens 6 bestuursraden per jaar ingepland worden. De termijn van het mandaat bedraagt 3 jaar.

Ik ga akkoord met de statuten en het redactiestatuut van De Werktitel cvba.

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden van Apache.

De Werktitel cvba mag mijn profiel met de coöperanten delen en online publiceren. De Werktitel cvba mag me ook contacteren.

Mijn motivatie

Welke bijdrage kan je leveren aan de uitdagingen van Apache in de komende drie jaar en op welke manier?

Wat maakt Apache voor jou je tijd waard?

 

Dag & Nacht van Apache

De Algemene Vergadering gaat door op 11 mei in Antwerpen. Die dag organiseren we ook de ‘Dag & Nacht van Apache’.

Mocht je nog niet overtuigd zijn om op 11 mei langs te komen, dan geven we je graag nog een extra argument:  Michel Bauwens komt spreken over het belang van de coöperatie en peer-2-peer.

Zet het alvast in jouw agenda!

Dag & Nacht van Apache - 11 mei 2019