Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Waar is het kabinetsdossier over Chovanec?

VVBAD-sectie Archief
800px-Het_Martelarenplein_te_Brussel
Het Martelarenplein (Foto: Michael Segers: CC BY 2.0 (Wikimedia Commons))

De hele discussie over wat de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn kabinet al dan niet wisten, en wel of niet hebben gedaan, zou je in principe moeten kunnen beslechten met het kabinetsarchief.

Bij een goed informatie- en documentenbeheer op zo’n kabinet, zou er één dossier bestaan met alle e-mails, brieven, faxen, nota’s, verslagen en dergelijke die op het kabinet zijn gepasseerd met betrekking tot zo’n zaak.

Enkel mondelinge communicatie waarvan geen verslag is gemaakt, zou ontbreken. Met zo’n dossier zou je klaarheid kunnen scheppen over wie wat wanneer precies wist en niet wist.

De zorg voor de kabinetsarchieven van de federale en de Vlaamse overheid is echter niet geregeld door wet of decreet. Daardoor beschouwen de meeste ministers ze als hun privéarchief en is er geen bewaarverplichting.

De zorg voor kabinetsarchieven van de federale en de Vlaamse overheid is niet geregeld door wet of decreet, waardoor ze als privéarchief beschouwd worden zonder bewaarverplichting

Elke regeringswissel is het bang afwachten wat versnipperaars en deleteknoppen zal overleven. Ministers en kabinetsmedewerkers bepalen naar eigen inzicht wat ze al dan niet aan archiefinstellingen overdragen.

Het haastwerk dat doorgaans komt kijken bij de ontruiming van kabinetten, helpt ook niet om doordacht te selecteren en de archieven goed geordend en toegankelijk over te dragen.

Dit bemoeilijkt niet alleen later onderzoek naar politieke besluitvorming door journalisten, politieke wetenschappers en historici. Het bemoeilijkt ook de democratische controle.

De archiefsector heeft al gewerkt rond de problematiek van de kabinetsarchieven en er is veel goede wil. Recent werd er nog een onderzoeksproject en studienamiddag gewijd aan het waarderen van kabinetsarchieven. Het gebrek aan een duidelijk juridisch statuut van het kabinetsarchief blijft echter een pijnpunt. Initiatieven om hier iets aan te veranderen lijken steevast aan een stille dood te sterven.

De zaak-Chovanec demonstreert echter de rol en het belang van goed informatiebeheer en archivering in een democratische rechtstaat. Dat ook enkele parlementsleden dit hebben begrepen blijkt uit het wetsvoorstel dat afgelopen maandag is ingediend. Het herneemt een wetsvoorstel uit 2017 en beoogt een aanpassing aan de archiefwet van 1955 die haar toepassingsgebied verduidelijkt.

Het archief dat federale ministers creëren in het kader van hun functie, het kabinetsarchief dus of toch een deel ervan, zouden hierdoor expliciet onder de archiefwet vallen. Laat ons hopen dat het voorstel ditmaal wel de Kamer haalt.

Uitgelichte afbeelding: Michael Segers CC BY 2.0 (Wikimedia Commons)

LEES OOK
Ellen Debackere / 03-08-2022

Het ongeduld van digitale archieven

Met de digitale omslag dreigt een deel verloren te gaan van de rijkdom van archieven.
archief2
Redactie Apache / 08-06-2022

Kernbommen en oorlogsmisdadigers in Apache Magazine

Wat krijg je allemaal te lezen en bekijken in het zomernummer?
Kernbom onder de Kempen
Steven Vanden Bussche / 11-12-2018

Kabinetsarchieven N-VA in veiligheid

Telkens wanneer een partij uit de regering verdwijnt, bestaat de vrees dat de papierversnipperaars bovengehaald worden, harde schijven gewist worden en mailboxen gedeletet. Is die…
Foto Belga (c) Thierry Roge