Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

'Facebook is de virtuele equivalent van Temptation Island’

Ben Caudron
facebook pexels
Facebookgebruikers produceren dagelijks tonnen data, dit is de handelswaar waar Facebook - en hoofdzakelijk het kleine kransje topmensen binnen dat bedrijf - heel erg rijk mee wordt. (Foto: Pixabay)

Tijd voor alweer een feestje. Dat begon op Twitter, want daar houden ze zich op: de mensen die wel beter weten dan hun data te grabbel te gooien op Facebook, de bruine kroeg voor spitse geesten die aan eindeloze reeksen van 280 karakters genoeg hebben om zich belangrijk te voelen.

Omdat een hashtag meer kans heeft om breder uitgesmeerd te worden dan een doorwrochte analyse, bedacht iemand #deletefacebook. Die hashtag inspireerde nogal wat journalisten en hupsakee, de geboorte van alweer een beweging werd met tromgeroffel en klaroengeschal aangekondigd. Of er een babyborrel volgt, weet ik niet.

Afsluiten of niet?

Bij zoveel schokkende leegheid hoort uiteraard een diepzinnige analyse en omdat ik grossier in dat soort dingen kreeg ik de vraag of ik u wil uitleggen waarom nu het moment gekomen is om het voorbeeld van Elon Musk of Steve Wozniak (wie?) te volgen en uw Facebookaccount te sluiten.

Helaas moet ik u meedelen dat ik geen enkele reden vind om u het voorgestelde advies voor te schotelen. Integendeel. Ik bedacht een paar redenen waarom u dat net niet moet doen. Niet nu.

Niet dus

Want waarom zou u nu uw account afsluiten? Aan u is de geschiedenis van opeenvolgende inbreuken op het vertrouwen – dat essentiële aspect van privacy – niet voorbijgegaan en u hebt al veel langer de zoektochten door het steeds wijzigende doolhof van instellingen ondernomen. Uw profiel is al jaren netjes dichtgespijkerd.

U kijkt wel uit wanneer u vrolijk rondhuppelt in surveillanceland, waar overheden en monopolisten u naar het leven staan. Want u was wakker toen we een vorige keer verontwaardigd waren. U herinnert zich nog precies waarom Edward Snowden een einde maakte aan een comfortabel leven in dienst van de overheid.

facebook pexels
Facebook, kan u nog zonder? (Foto: Pixabay)

Waarom zou u nu uw account afsluiten? U weet immers dat eindeloos gemak uw deel is wanneer u ‘geconnecteerd’ door het leven gaat.

Geen file kan u nog uit het lood slaan of de gelegenheid bieden om verveeld door een tijdslijn te scrollen, want Waze wijst de wijzen de weg die nog wagenwijd openligt; de wegen waar u langs moet omdat uw vrienden op Facebook u persoonlijk uitnodigden voor wat ongetwijfeld het evenement van de dag wordt, het evenement waar u de foto van uw leven maakt en meteen deelt op Instagram. #hashtags en duck faces inbegrepen.

En, omdat we beschaafde mensen zijn en dus niet en plein public slecht spreken van een ander, maar toch de laatste roddel niet willen missen, koesteren we Messenger. Kan u nog zonder?

Wat zou u zonder Temptation Island zijn?

Waarom zou u nu uw account afsluiten en uzelf het plezier ontnemen waarmee u geniet van de mooiste voorbeelden van ongeletterdheid?  Wanneer maagzuur wordt uitgebraakt en de dt-fout tot cultureel erfgoed wordt verheven en de mooiste nieuwe spreekwoorden worden geboren, wil u dat meemaken en u weet dat de mens al weleens iets grappigs wil doen telkens een Gutmensch of een staatssecretaris tot schuimbekken aanspoort.

Bovendien bent u voldoende in evenwicht om toe te geven dat u een voyeur bent, al geeft u de voorkeur aan een eufemisme. U maakt liever gewag van guilty pleasures. En omdat Temptation Island niet de hele dag lang wordt uitgezonden, begeeft u zich telkens als de behoefte u te machtig wordt naar het virtuele equivalent.

Waarom zou u nu uw account afsluiten en uzelf kwellen met de repetitieve taak om voor elke andere digitale dienst die u gebruikt paswoorden te verzinnen en te onthouden. Nee, blijf gerust een beroep doen op Facebook als deurwachter.

Dat elke draai aan elke virtuele deur netjes wordt bijgehouden is een kleine prijs voor zoveel gemak. Bovendien bent u spatvrij en dan doet het er niet toe dat iemand anders aan u verdient. U bent een gul mens, en best ook een beetje lui en altijd open voor een suggestie.

Perfide praktijken

Zal ik u vertellen waarom ik mijn Facebookaccount voor geen geld van de wereld wil sluiten?

Ik heb het gehad met de goedkope lynchpartij, de selectieve verontwaardiging, de goed georkestreerde mediastorm, de commercieel ongemotiveerde amnesie, waardoor we vergeten zijn dat Zuckerberg jarenlang werd opgevoerd als het lichtend voorbeeld. De plaatsvervangende verlosser.

Uiteraard zijn de praktijken van Facebook perfide. Dat geldt trouwens ook voor Twitter, Google en alle andere spelers in het datakapitalisme. Maar even perfide zijn de andere media die ons blijven voor de gek houden en nog altijd nalaten te berichten over manieren waarop samenlevingen zich echt kunnen wapenen tegen de gevolgen van het datakapitalisme.

Aan die schadelijke gevolgen maken we heus geen einde door Zuckerberg te slachtofferen of een paar inperkende regeltjes op te leggen aan Facebook. Tegen de uitwassen van de 'digitale transformatie' zullen de steekvlammedia ons echt niet beschermen. Integendeel. Zij waken mee over het nieuwe status quo.

Over hoe aan deze situatie op een doeltreffende structurele manier kan verholpen worden, denken velen hard na. Zodra ik hun oplossingen beter begrijp, zal ik u daarvan op de hoogte brengen. Met een post op Facebook.

LEES OOK
Frederik Polfliet / 31-01-2023

Jef Verschueren wijst ons allen met de vinger

In zijn nieuwe boek zoekt linguïst Jef Verschueren een uitweg uit de destructieve polarisering.
Jef Verschueren
Frederik Polfliet / 19-08-2022

Tim Verheyden: 'De oorlog in Oekraïne tilt desinformatie naar nieuwe hoogten'

Volgens VRT-journalist Tim Verheyden piekt online de aanval op de waarheid.
Rusland Z propaganda
Jan Walraven / 09-01-2021

Vaccin-apartheid, extreemrechtse Oekraïense milities en de Facebookdreiging

Wereldwijde vaccin-ongelijkheid, de macht van extreemrechts in Oekraïne en de antidemocratische dreiging van Facebook. Dit is de Keuze van Apache.
annie-spratt-5psJeebVp9o-unsplash