Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

De toekomst van de Brusselse Grote Moskee

Johan Leman
1024px-Bruxelles_(Cinquantenaire)_la_grande_Mosquée
De Grote Moskee in het Jubelpark (Foto Wikipedia)

Voorstellen van de Commissie

Het feit dat er een Executieve van de moslims van België (EMB) bestaat, laat toe om het einde te maken aan de erfpachtovereenkomst met Saoedi-Arabië. De nieuwe erfpachtnemer zal moeten bestaan uit de EMB, aangevuld met alle gevoeligheden en stromingen die de Belgische moslims kenmerken en die het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens en de Grondwet respecteren.

Naast de moskee is er in het gebouw een bibliotheek en is er een cursusruimte. Welnu, die zullen op de eerste plaats moeten aansporen tot samen-leven en zich openstellen voor alle islamgezindten en stromingen.

Het zwaartepunt van de financiering van het geheel moet in België liggen. Er moet controle zijn op de mogelijke andere financieringen (Islamitische Wereldliga en Saoedi-Arabië). De moskee moet een erkende moskee worden. Tijdens de gehele transformatie moet de vrijheid van eredienst onaangetast blijven.

Tenslotte moet de communicatie hierover de grondwettelijke vrijheid respecteren en diep respect opbrengen voor de mensen op wie de aanbevelingen van toepassing zijn.

1024px-Bruxelles_(Cinquantenaire)_la_grande_Mosquée
De Grote Moskee in het Jubelpark (Foto Wikipedia)

Vragen

Vooraf: ik vind de voorstellen uitstekend, maar tussen wens en werkelijkheid… Daarom volgende vragen:

Ten eerste, aangenomen dat er terecht een nieuwe erfpachtnemer kan aangeduid worden, mag men ervan uitgaan dat de Islamitische Wereldliga en Saoedi-Arabië zich volledig zullen onthouden of zelfs maar buiten spel kunnen gezet worden?

Beseft men wat de complexiteit inhoudt van de gevoeligheden en stromingen in de Belgische islam? Zal men sjiieten en soennieten er allemaal een plaats geven?

Immers, zij staan in voor het verlenen van visa naar Mekka en spelen een belangrijke rol bij de bedevaarten. Heeft men hen iets eervol in ruil aan te bieden of acht men dit niet nodig? Ondertussen heeft de GMB als reactie al een erkenning aangevraagd om binnen het Belgische systeem ingepast te worden. Het toont aan dat Saoedi-Arabië en de Rabita (Islamitische Wereldliga) zich niet zo maar gewonnen geven.

Ten tweede, beseft men wat de complexiteit inhoudt van de gevoeligheden en stromingen in de Belgische islam? Zal men sjiieten en soennieten er allemaal een plaats geven?

Beseft men dat wie er ook aangeduid mogen worden, deze personen vrij snel door hun respectievelijke ambassades zullen gecontacteerd worden? Meest waarschijnlijk is zelfs dat er onmiddellijk personen zullen naar voor geschoven worden vanuit Turkije, Marokko en Saoedi-Arabië. Hoe zal men dit opvangen?

Let wel: ik diaboliseer die mensen niet, maar stel vast. Wat met de andere moslims, bekeerlingen, mensen met Senegalese, Pakistaanse en Oost-Europese wortels, gemeenschappen die stilaan toch iets groter worden?

Ten derde, het zwaartepunt van de financiering moet in België liggen. Waar in België? En waarvoor? Bij het Brussels Gewest voor de eredienst? Of is de moskee Belgisch en dus federaal? Bij de Gemeenschappen voor bibliotheek en vormingen?

Ten vierde, er is een overkoepelend gebouw. Wie neemt daar de zorg voor op zich en wie is daar financieel voor verantwoordelijk?

Ten vijfde, de gehele transformatie moet transparant verlopen en van een diep respect getuigen voor de moslims. Ik herinner me hoe in 1998 de Staatsveiligheid tussenkwam in het verkiezingsproces voor de samenstelling van de Executieve, wat een trauma achter gelaten heeft dat tot vandaag nog merkbaar is.

Zal het weer van hetzelfde zijn? Staan de voorstellen immers niet neergeschreven in een context van preventie op radicalisering? Hopelijk wordt daar een transparant, zinnig compromis op gevonden, waar vooraf een transparant akkoord over bestaat, bijvoorbeeld met het EMB. Zoiets heet: respect voor de betrokken mensen.

LEES OOK
Georges Timmerman / 22-08-2013

Het sluipend gif van de Moslimbroeders in België

Officieel zijn er geen Moslimbroeders in België. Wel is er een netwerk van tientallen mantelorganisaties die samen de moeilijk zichtbare bovenbouw van de organisatie in ons land…
Mohammed Badie, de geestelijke leider van de Moslimbroederschap werd opgepakt in Egypte (Foto: Wikipedia)