Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

"Vrede is ver weg, maar je weet nooit"

Yannick Van der Auwera
13xnkhuSig9YNOUATzojqRg
Rudi Vranckx

Wat is, vandaag bekeken, de stand van het vredesproces tussen Israël- Palestina?

Vranckx: "De afgelopen 25 jaar heb ik ups en vooral downs gezien. In 1993 zorgden de Oslo-akkoorden voor een opgaande spiraal van toenadering en oplossingen zoeken. Maar niet veel later, na de moord op de toenmalige Israëlische premier Rabin, was die spiraal volledig vernietigd en zag je opnieuw een reeks incidenten. Ook bij elke verkiezing zie je telkens weer de achteruitgang van het zogenaamde vredesproces. Het idee dat vrede de enige oplossing is om uit het conflict te geraken verdween volledig in het riool met de tweede intifada. Daardoor blijft er vandaag niet veel meer over dan idealistische hoop."

"Politiek gezien is de impasse totaal"

In hoeverre is de politiek bereid om een fatsoenlijk vredesproces op gang te trekken?

"Je ziet dat de zogenaamde vredespartijen, die onder andere de Oslo-akkoorden leven hebben ingeblazen, bij elke verkiezing terrein verliezen. De rechtse partijen daarentegen winnen terrein. Het gevolg daarvan is dat een groot deel van de Israëli’s het basiscompromis, dat de grond voor de Oslo-akkoorden vormde, verwerpt. Ze willen geen land meer ruilen om vrede te krijgen."

"De vraag is dus of er genoeg politieke moed is om naar eenzelfde compromis te streven. Nu zie je enkel polarisering in zowel de Westelijke Jordaanoever, Israël en Gaza. Door de radicale Hamasgroep wordt Gaza volledig geïsoleerd. En op de Westelijke Jordaanoever heeft de PLO met geen woord meer gerept over onderhandelingen omdat ze financiële steun krijgt. Israël zelf heeft weinig tot geen last van het conflict op dit moment, dus voelt het ook absoluut de nood niet om een initiatief op gang te trekken. Met andere woorden, politiek gezien is de impasse totaal."

13xnkhuSig9YNOUATzojqRg
Rudi Vranckx (Foto: © Yannick Van der Auwera)

Een nieuwe oorlog lijkt onafwendbaar?

"Elk incident leidt telkens weer tot een geweldspiraal. De laatste Gaza-oorlog is daar een perfect voorbeeld van. Drie jaar geleden verdwenen er Israëlische kinderen die uiteindelijk vermoord werden teruggevonden. De Israëli’s hielden de Palestijnse gemeenschap en Gaza verantwoordelijk en hebben uit wraak Palestijnse kinderen verbrand en verschillende bombardementen uitgevoerd in de Gazastrook. Vandaag is Gaza volledig geïsoleerd, met strenge controles aan de muren. Wat als het voelt dat het gevangen zit? Als een paar radicale fracties besluiten raketten af te vuren, bombardeert Israël gewoon terug. Een nieuwe geweldspiraal is snel terug op gang getrokken."

Van binnenuit zijn er geen krachten meer, heeft de internationale gemeenschap dan plichten?

"Elke Amerikaanse president probeerde bij het begin van zijn regeerperiode een nieuw vredesproces op gang te trekken, dat is niet meer gebeurd sinds Bush omdat ook Amerika de situatie als uitzichtloos beschouwt. Dan heb je nog de rol van de buurlanden die pro forma hun steun uitspreken voor Palestina omdat hun bevolking de Palestijnen wil steunen. Uiteindelijk moet het van het Westen komen, maar dat wordt geconfronteerd met de Syrische oorlog en IS. Zolang er geen bom ontploft, kijkt de wereld maar al te graag de andere kant uit. Zo krijgt de

partij die het sterkst is steeds meer zijn zin."

"In het Midden-Oosten zijn er altijd achterpoortjes en speelt er wel iets in het een of het ander kamertje."

Een mogelijke oplossing zou dan zijn dat het Westen op de proppen komt met een nieuw land-voor-vredevoorstel?

"Ja, maar ik heb geleerd dat men in oorlog pas tot akkoorden komt wanneer beide partijen voelen dat ze er niet meer uit raken en denken de overwinning niet te kunnen halen. Helaas is dat gevoel er niet. Israël bouwt nog steeds nederzettingen en Palestijns grondgebied blijft maar verdwijnen. Momenteel kan één kant een redelijk veilig bestaan leiden met weinig commotie. Waarom zou je toegevingen doen als je het behoorlijk goed hebt?"

Een vredesproces is en komt er nog lang niet?

"Het is me ontgaan, ik heb er nog niet van gehoord. Maar pas op, vergis je niet. Misschien is het bezig, ergens diep onderaan. Het Oslo-akkoordenproces is jarenlang achtergehouden voor de buitenwereld. Destijds voerden de Internationale gemeenschap en de betrokken partijen onderhandelingen in hotels en Europese achterzalen, hier en daar. Dat was officieel nooit bekend. In het Midden-Oosten zijn er altijd achterpoortjes en speelt er wel iets in het een of het ander kamertje."

LEES OOK
Steven Vanden Bussche / 28-03-2024

Filip Dewinter assisteerde Russisch desinformatiekanaal

Voice of Europe schakelde Dewinter in bij interview met voormalige Tsjechische president.
Dewinter in gesprek met Václav Klaus
Jan Stevens / 28-03-2024

Stad Antwerpen dekt krediet van 42 miljoen euro voor steenrijke bouwpromotor

Een krediet van 42 miljoen euro voor luxehotel Botanic Sanctuary wordt gedekt door de stad via een hypotheek.
De gevel van het luxehotel Botanic Sanctuary Antwerp op de Elzenveldsite.
Tom Cochez, Jan Antonissen / 27-03-2024

Wat Filip Dewinter echt over Koen Metsu vertelde

Het onnavolgbare bochtenwerk van Dewinter over zijn werk voor de Chinese spion Changchun Shao.
Filip Dewinter en Koen Metsu (rechts) tijdens een debat in de Kamer in 2019.