Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Ja hoor, dat kun je wel. Nee hoor, dat hoef je niet

Koen Smets
fist
credit: diowncx/pixabay

En toch gebruiken we dit soort fraseologie de hele tijd. Een vriend nodigt ons uit maar we hebben geen zin om te gaan? We kunnen niet want we hebben een eerdere verplichting (zoals ons haar wassen). Te laat thuis voor het avondeten? Sorry, maar die uitlopende vergadering konden we niet  verlaten. De kinderen willen dat we mee gaan voetballen in het park? Jammer, maar we moeten het gras maaien. Waarom we te snel reden, agent? We moesten op tijd bij het station zijn.

fist
credit: diowncx/pixabay

En het is niet eens zo dat we het luidop tegen iemand anders moeten zeggen – we geloven dat we moeten opstaan in de ochtend, we denken dat we niet kunnen ontbijten omdat we zo vroeg het huis uit moeten, we moeten het huis opruimen (omdat de muggenziftende schoonouders op visite komen), we kunnen geen geld schenken aan een goed doel want we moeten een nieuwe sofa kopen, of we kunnen toch niet die telefoon laten bellen ook al zijn we aan het eten.

Dat idee van dwang heeft zich zelfs comfortabel in onze alledaagse spreektaal genesteld. Uitdrukkingen als “ik moet er maar eens vandoor” illustreren perfect hoe een sterkere kracht ons verplicht weg te gaan (en niets te vroeg trouwens!), eerder dan dat we ervoor kiezen iemands saaie gezelschap te verlaten.

Waarom veinzen we?

Bijna elke keer wanneer we dit soort zin gebruiken hebben we echt wel een keuze. Natuurlijk kunnen we kiezen tussen die eerdere verplichting en uit te gaan met onze vriend; natuurlijk hadden we kunnen besluiten die vergadering te verlaten om op tijd thuis te zijn, of hadden we het grasmaaien kunnen uitstellen – die enkele millimeters maken het verschil toch niet. Natuurlijk hadden we vroeger kunnen vertrekken of een latere trein nemen, of kunnen we ervoor kiezen in bed te blijven (en ons ziek te melden of een snipperdag te nemen); natuurlijk kunnen we beslissen 10 minuten vroeger op te staan om voor een degelijk ontbijt te zorgen, of ervoor kiezen het huis in zijn rommelige staat te laten en de schoonouders te negeren wanneer ze commentaar hebben, een goedkopere sofa te kopen (en het verschil weg te schenken), of ons niets aan te trekken van de rinkelende telefoon.

[“Ik was net aan het eten” – foto mali mader/pexels
[“Ik was net aan het eten” – foto mali mader/pexels[/caption] Waarom  wenden we dan voor dat er een hogere macht is die ons gedrag dicteert?Een reden is dat het ons beschermt voor cognitieve dissonantie. Als we volhouden dat we geen keuze hebben, dan kan niemand ons verwijten dat we de verkeerde keuze hebben gemaakt – net zo min als men ons de schuld kan geven wanneer onze maag gromt, of wanneer tijdens een hevige storm een boom op onze veranda terechtkomt. Maar een dergelijke wereld scheppen, waa
LEES OOK
Steven Vanden Bussche / 23-04-2024

Brussel verkoopt voortaan woningen zonder grond

Ontwikkelingsmaatschappij Citydev wil duizend nieuwe woningen verkopen zonder de grond af te staan.
Cohousingproject in Tivoli Green City in Laken.
Tom Cochez, Jan Antonissen / 22-04-2024

Filip Dewinter loog Vlaams Parlement voor over mondmaskers van Chinese spion

Achter de brief die Dewinter voorlegde om zichzelf vrij te pleiten, gaat Changchun Shao schuil.
Filip De Winter mondmaskers China
Tom Cochez, Jan Antonissen / 22-04-2024

Dewinter kreeg mondmaskers wél van Chinese spion

Filip Dewinter loog het Vlaams Parlement voor over de rol van ‘zijn’ Chinese spion bij de levering van mondmaskers.
Filip De Winter mondmaskers China