Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Bange burgemeester De Wever

Walter De Smedt
N-VA Press Conference
Bart De Wever (Foto: Reporters (c) Eric Herchaft)

Het werd niet alleen in steen gegrift, het zit ook in de harten van alle Vlamingen. Wie dacht dat na de grootste mars ooit, deze tegen de raketten - en dat was toch deze voor de vrede - de zwartste bladzijden in Vlaanderens geschiedenis definitief werden omgeslagen komt nu bedrogen uit: “noodtoestand” is wat de burgemeester wil.

N-VA Press Conference
Bart De Wever (Foto: Reporters (c) Eric Herchaft)

Noodtoestand

Hij weet het verdomd goed en daarom houdt hij het woord 'oorlog' achter de kiezen. Wat is het verschil met de noodtoestand? De Wever beloofde de grondwet deze legislatuur ongeschonden te houden. Nu doet hij of ze er niet meer is. Het verbod op opheffing van grondwettelijke rechten is voor hem geen punt.

In Wallonië zweren de burgemeesters nog steeds gehoorzaamheid aan de grondwet. In Vlaanderen is dat enkel beperkt tot “het nakomen van de verplichtingen van het mandaat”. Is dat dan hetzelfde als 'ongehoorzaamheid' aan de grondwet?

Wat moet de nieuwe Patriot Act die De Wever wil dan wel inhouden? Ze moet het de politiediensten mogelijk maken om personen die een veiligheidsrisico kunnen vormen, preventief aan te houden zonder dat ze van strafbare feiten worden verdacht en zonder tussenkomst van een rechter.

Rechtsstaat

De Wever zet niet alleen de grondwet, maar ook de gehele rechtsstaat opzij: preventieve aanhouding zonder strafbare feiten en zonder rechterlijke tussenkomst. Zelfs Erdogan durft niet zover te gaan. Die verschuilt de duizenden aanhoudingen nog onder het mom van medeplichtigheid aan een staatsgreep.

Wat is preventief? Om wat te beletten? Word ik preventief opgesloten als ik het niet eens ben met wat De Wever denkt of zegt? Wat wordt de reden tot aanhouding indien er niets strafbaars moet zijn? Nu ben ik tenminste nog veilig wanneer ik niets strafbaars doe. Als De Wever het mag beslissen ben ik dat niet meer, nergens meer in Vlaanderen, en op geen enkel ogenblik: dat wordt pas een noodtoestand. Is dat wat hij bedoelt, of gaat het om iets anders?

Status

Netjes in een modieus maatpak, geen junk food meer en het midden tussen de volkstaal en het afstandelijk algemeen beschaafd: je kan er overal mee komen en zelfs meer dan één keer. Waarom vergooit hij dan de status die hij toch wel had opgebouwd: "chassez le naturel, il revient au galop?"

Zit het dan zo diep en kan hij zich niet langer bedwingen? Of ben ik zo wereldvreemd dat ik weiger te geloven dat er in die partij geen meerderheid is die er anders over denkt? Wat zegden de burgers die na de aanslagen voor de camera werden gehaald: dat wij moedig moeten zijn en moeten voortgaan met te leven zoals wij het hebben verdiend.

Dat is heel wat anders dan het bange gevoel dat de burgemeester belet goed te slapen en hem aanzet om van de huidige toestand een echte noodtoestand te maken. Een belediging door een bange burgemeester voor alle moedige Antwerpenaren.

 

LEES OOK
Steven Vanden Bussche / 13-07-2021

Zonder partners kan De Wever de grondwet niet passeren

N-VA-voorzitter Bart De Wever sluit een coup niet uit om de confederale droom waar te maken.
Bart De Wever op de Vlaamse Feestdag in 2017
Tom Cochez / 19-12-2018

N-VA tekent 'bewust' voor 10 jaar communautaire stilstand

Hendrik Vuye en Bart Maddens over de vraag of Bart De Wever de communautaire flank binnen zijn eigen partij voor het blok heeft gezet door een grondwetswijziging de komende vijf…
bart de wevver
Karl van den Broeck / 19-12-2018

Met Francken op het schild verliest N-VA haar vrienden

N-VA kan met haar drie kernthema’s naar de kiezer en moet het povere palmares van Michel I niet verdedigen nu ze vlak voor de finish van de kar sprong. Met goudhaantje Francken…
Jambon Vandeput Francken