Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Liesbeth Homans: "We pleiten voor evolutie, niet voor revolutie"

StampMedia
Liesbet-Homans_-5620_2
Liesbeth Homans (foto: Alisa Nadezhkina)
Liesbet-Homans_-5620_2
Liesbeth Homans (foto: Alisa Nadezhkina)

Liesbeth Homans arriveert ruim op tijd op de redactie en heeft er duidelijk zin in. De chatsessie neemt een vliegende start met een vraag over de nakende regeringsvorming. Is de N-VA bang om uit de regering gehouden te worden door kleinere partijen die coalities gaan vormen? “Uiteraard hebben we geen schrik van andere partijen, groot noch klein”, aldus Homans, die geflankeerd wordt door haar woordvoerder. “Wij sluiten zelf coalities met geen enkele democratische partij bij voorbaat uit, maar zijn uiteraard wel op zoek naar partijen die een programma hebben dat in het verlengde van dat van ons ligt. Wat voor ons ook een absolute voorwaarde is, is dat we deze keer niet met een minderheid aan Vlaamse kant in een federale regering stappen.”

Daarnaast stelt N-VA nog een voorwaarde. “We willen onmiddellijk een sociaal-economische herstelregering. Wij willen de werkende mensen er vanaf dag één op laten vooruit gaan dankzij structurele maatregelen.” Volgens Homans zullen die maatregelen de bevolking geen nadeel bezorgen. “Als je de economie zuurstof geeft, komen er jobs bij, en daar is iedereen bij gebaat. Ook het IMF en de Europese commissie zeggen dat saneren onvermijdelijk is. Dat doe je niet voor je plezier, maar het is wel noodzakelijk.”

Vlaams Belang en racisme

Dat N-VA met de linkerkant van het politieke spectrum, en in het bijzonder de PS, nauwelijks of zelfs geen raakpunten heeft om een regering te vormen, was al duidelijk. Maar hoe dicht leunt de N-VA aan bij de uiterst rechtse kant van het spectrum: het Vlaams Belang? “Mijn partij is nooit voorstander geweest van het cordon sanitaire, maar dat betekent nog niet dat we de hand naar het Vlaams Belang reiken. Ik moet vaststellen dat die partij alles doet om vooral opgesloten te blijven in dat cordon.”

Het Vlaams Belang zit ook niet verlegen om een racistische uitspraak meer of minder. “Racisme is absoluut onaanvaardbaar en verwerpelijk”, aldus Homans. “Wat mijn concrete uitspraken van ongeveer een jaar geleden betreft (in De Standaard, red.): ik heb toen gezegd dat ik het jammer vind dat het woord racisme nogal snel in de mond wordt genomen. Dat ondermijnt namelijk het leed dat slachtoffers van racisme jammer genoeg moeten ondergaan. Daar sta ik nog steeds achter.”

Evolutie naar confederalisme

Er komen heel wat vragen over het confederalisme. N-VA-voorzitter Bart De Wever beweerde in Het Nationale Debat op VTM het land niet te willen splitsen, maar het partijprogramma lijkt iets anders te suggereren. Hoe zit de vork nu juist in de steel? “We pleiten voor evolutie, niet voor revolutie. De staatsvorm waar we resoluut voor gaan, is het confederalisme, dat betekent: samen beslissen wat je nog samen doet en wat niet.”

Homans stelt dat als je een sociaal-economisch herstel wilt, naar een andere staatsvorm moet. “Anders bots je onvermijdelijk op de structuren die alles blokkeren. Elke deelstaat kan zo de accenten leggen die ze nodig vindt: dat is beter voor Vlaanderen, maar ook voor Wallonië.”

Carrière

Hoewel Homans van mening is dat jongeren sterk bezig zijn met politieke inhoud, is de interesse in haar eigen politieke carrière toch ook groot. Zo wordt haar gevraagd of ze ook in de politiek zou zijn beland als ze Bart De Wever nooit was tegengekomen. “Ik heb Bart ontmoet bij het KVHV, een studentenclub waar veel over politiek gesproken werd. Ik was dus al politiek geïnteresseerd. Wat wel heel leuk is, is dat Bart en ik elkaar al zolang kennen dat wij ook makkelijk met elkaar kunnen praten. Na een hels debat is het leuk een uitlaatklep te hebben die je door en door vertrouwt.”

Homans is zich ook bewust van haar voortrekkersrol als vrouwelijk kopstuk van de N-VA. “Ik heb ontzettend veel respect voor vrouwen genre Miet Smet, Wivina Demeester en Frieda Brepoels, die heel veel hebben betekend in de lange weg die vrouwen hebben moeten afleggen in de politiek.” Hoe voelde het dan om, in navolging van een andere ‘grote vrouw’ in de politiek, Thatcher aan de Schelde genoemd te worden (in het gelijknamige boek van politicoloog Jan Vranken, red.)? “Ik vind het niet kunnen dat iemand met een academische graad een boek schrijft waarin een persoon als hoofdpersonage wordt opgevoerd die men nooit gesproken heeft. Dat maakt van het boek een ideologisch pamflet, geen wetenschappelijk relaas.”

Jongeren en politiek

Na de chatsessie is Homans zichtbaar opgelucht dat het voorbij is. “Het is heel moeilijk je antwoorden te nuanceren via chat of sociale media. Dat is ook waarom ik lang heb geaarzeld om een Twitter-account op te starten. Maar je moet meegaan met je tijd, en dankzij de sociale media bereiken we vooral de jongeren. Naar mijn gevoel zijn zij nu beter geïnformeerd dan ik was op die leeftijd: het is aan de vragen te merken dat jongeren echt wel de debatten volgen. Dat is goed nieuws: voor ons draait de politiek niet om postjespakkerij, maar om inhoud.”

Herlees de chatsessie met Liesbeth Homans op de StampMediawebsite of download de PDF.© 2014 – C.H.I.P.S. StampMedia – Maya Witters

LEES OOK
Mira Sys, Jealy van den Aker / 06-12-2023

Waarom zijn er geen normen voor PFAS in melk, maar wel in zalm?

En hoe kan het dat er in de ene soort vis meer PFAS mag zitten dan in de andere?
Een bewerkte foto van een mootje zalm dat er door de fotobewerking voor een stuk blauw uitziet.
Evelien Groenink / 06-12-2023

Slavernij-excuses zijn doekje voor het bloeden

Hekken en partnerschappen met despoten maken van het Afrikaanse continent een concentratiekamp.
Het Afrikaanse continent wordt een concentratiekamp
Dominique Soenens / 05-12-2023

'Digitale databank van justitie bedreigt scheiding der machten'

Het Grondwettelijk Hof kreeg verzoeken binnen om een nieuwe digitale databank van justitie tegen te houden.
vonnissen rechtbank