DOSSIER - 10 ARTIKELS

De verdwenen Libische miljarden

BRUSSELS PLAN FROID VISIT PRINCE LAURENT
Prins Laurent (Foto Belga - Hatim Kaghat)

Het leeuwendeel van het oorspronkelijke bedrag dat in ons land bevroren stond, is spoorloos. Jaarlijks verdween ook 300 miljoen euro aan interesten naar Libië. De VN is not amused met hoe België is omgegaan met haar verantwoordelijkheid over het Libische geld. Vooral minister Didier Reynders (MR) ligt onder vuur.

De zaak kwam aan het licht in de nasleep van het faillissement van GSDT, een vzw van prins Laurent. De vzw zou een deel van de Libische kust herbebossen, maar de Libische staat zegde het contract eenzijdig op. De rechter oordeelde dat Libië de prins 50 miljoen euro verschuldigd is, maar de prins heeft de grootste moeilijkheden om die los te krijgen. Zijn vzw ging intussen in vereffening.

Eind januari 2019 schreef de prins daarover een vlammende brief schreef naar premier Michel, waarin hij de regering en vooral Reynders viseert.

De media deden de brief af als een hysterische uithaal van een bokkige prins, maar er is wel degelijk meer aan de hand. Het verhaal van prins Laurent en zijn vzw zijn maar een klein puzzelstukje in een veel groter en ingewikkelder verhaal. Apache zette de belangrijkste artikels over de verdwenen Libische miljarden samen in dit dossier.

info
panorama_fish_eye Maart 2019
panorama_fish_eye Januari 2019
panorama_fish_eye November 2018
panorama_fish_eye September 2018
panorama_fish_eye Juli 2018