DOSSIER - 21 ARTIKELS

Stéphane Moreau

zwartwit smooth nog donkerder-1
Stéphane Moreau verbergt zich bij aankomst aan het verjaardagsfeest van Erik Van der Paal in 't Fornuis

Niet enkel het geheime akkoord dat Nethys maakte over de verkoop van Voo – de Franstalige tegenganger van Telenet – zonder dat Enodia van iets wist, kwam boven water. Er was ook de verkoop – volgens specialisten voor een appel en een ei - van de dochtervennootschappen Win en Elicio (Electrawinds) door Nethys aan een nieuw bedrijf waar Stéphane Moreau zelf de plak zwaait, samen met een andere bestuurder van Nethys. De aankondiging van Moreau dat hij zich terugtrekt als gedelegeerd bestuurder van dat bedrijf 'om de sereniteit te bewaren', verandert weinig aan het hele opzet.

Afgelopen weekend (06/10) besliste de Waalse regering dan om de verkopen op te schorten. Dat lokte prompt het ontslag van de voltallige raad van bestuur van Enodia uit. De Waalse regering stuurde het dossier bovendien door naar het federaal parket. Dat wil zeggen dat ze aanwijzingen heeft van criminele feiten.

Apache schrijft al vele jaren over Stéphane Moreau en over zijn ‘partner in crime’ Alain Mathot (PS). In 2013 brachten we onder de titel ‘Tecteo, Stéphane Moreau en de geest van PS-peetvader André Cools’ al het schimmige netwerk van Stéphane Moreau in kaart. Tecteo is de oude naam van Publifin, intussen Enodia.

We onthulden hoe de clan rond Moreau zijn weg vond naar Electrawinds (dat nu verkocht wordt aan de vennootschap waar Stéphane Moreau inzit).

Maar er is meer, veel meer. Verhalen over hoe het bijhorend pensioenfonds Ogeo Fund gebruikt wordt als de ‘bank van de PS’, de redactionele bemoeienissen bij de krant L’Avenir en een rist rechtszaken die tegen hem lopen.

Intussen (23/09/2019) raakte via Le Soir bekend dat Stéphane Moreau een deal heeft gesloten met het Luikse parket-generaal om een zogenaamde 'schikking' te treffen in een aantal dossiers. Dat uitgerekend Moreau gebruik maakt van de 'afkoopwet' zorgt voor forse (politieke) reacties.

Moreau is bovendien een spilfiguur in het dossier Land Invest Gate, waar hij samen met Alain Mathot kon profiteren van de lucratieve samenwerking met de Antwerpse N-VA in de schoot van het vastgoedvehikel van de favoriete bouwpromotor van Bart De Wever, Erik Van der Paal. Moreau was ook te gast op het veelbesproken verjaardagsdiner van Van der Paal in 't Fornuis.

Na een reeks klachten en bedreigingen afkomstig uit de entourage van Stéphane Moreau tegen journalisten David Leloup en Tom Cochez over hun berichtgeving rond het dossier Land Invest Gate, stuurde de Raad van Europa begin dit jaar een voor ons land vrij ongeziene waarschuwing uit. De Raad was van oordeel dat in ons land de vrijheid van meningsuiting in het gedrang is.

info
panorama_fish_eye Januari 2021
panorama_fish_eye September 2019
panorama_fish_eye Juli 2019
panorama_fish_eye April 2019
panorama_fish_eye Maart 2019
panorama_fish_eye Februari 2019
panorama_fish_eye Januari 2019
panorama_fish_eye November 2018
panorama_fish_eye Augustus 2018
panorama_fish_eye Februari 2018
panorama_fish_eye Juli 2017
panorama_fish_eye December 2016
panorama_fish_eye Mei 2016
panorama_fish_eye December 2013
panorama_fish_eye Januari 2013