DOSSIER - 13 ARTIKELS

Schild & Vrienden

Naamloos

Het gerechtelijk onderzoek kwam er na een Pano-reportage van 5 september. Journalisten doken maandenlang onder in besloten chatgroepen en ontdekten expliciet racisme, seksisme, negationisme en gedweep met duistere regimes uit het verleden en een fascinatie voor wapens.

De reportage zorgde ervoor dat N-VA als partij, en kopstukken zoals Theo Francken en Zuhal Demir zich distantiëren van de als fascistische organisatie ontmaskerde Schild & Vrienden.

Beter laat dan nooit, maar hoe kan het dat de partij al die tijd van niets wist?

Er zitten of zaten tientallen (Jong-)N-VA'ers bij Schild & Vrienden. Mensen uit dezelfde entourage als Kris Roman, die banden heeft met hoge Russische functionarissen en trots poseert met een volautomatisch RPK-mitrailleur in een Russische kazerne. Of lachend op de foto gaat met kopstukken als Theo Francken en Zuhal Demir.

Terwijl de staatsveiligheid zich grote zorgen maakt over Russische infiltraties via extreemrechts blijkt de zoon van de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon sinds jaar en dag een sterkhouder in het milieu.

Het ging niet bepaald om goed bewaarde staatsgeheimen. Apache bracht al op 24 oktober 2017 een uitgebreid artikel over de achtergrond van Schild & Vrienden.

We publiceerden ook een artikel over de memes die 'nieuw rechtse' organisaties zoals Schild & Vrienden gebruiken om racistische en seksistische haatboodschappen te verspreiden.

In maart onthulden we hoe hetzelfde netwerk, waarin openlijk wordt gedweept met Hitler, een ultraconservatieve katholieke school in Overijse runt. Net zoals de reportage van Pano was die reportage deels gebaseerd op gelekt materiaal uit geheime chatgroepen.

info
panorama_fish_eye Oktober 2021
panorama_fish_eye Juni 2019
panorama_fish_eye Maart 2019
panorama_fish_eye Februari 2019
panorama_fish_eye Januari 2019
panorama_fish_eye September 2018
panorama_fish_eye Maart 2018
panorama_fish_eye Februari 2018
panorama_fish_eye Januari 2018
panorama_fish_eye Oktober 2017