DOSSIER - 16 ARTIKELS

De plannen van Jambon I

POLITICS PLENARY SESSION FLEMISH PARLIAMENT
(foto: © Jonas Roosens (Belga))

De communicatiestrategie rond de onthulling van de plannen van de nieuwe Vlaamse regering, was een huzarenstukje.  De coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld losten tussen augustus en oktober druppelsgewijs informatie. Eerst werd een startnota voorgesteld door informateur Bart De Wever (N-VA), waarvan achteraf bleek dat die vooral voor de buitenwereld bedoeld was en niet op tafel lag tijdens de onderhandelingen. Enkele weken later volgde een samenvatting van het regeerakkoord, nog weer later kwamen gedetailleerde voornemens naar buiten. Pas daarna werden begrotingscijfers gepubliceerd, tot grote onvrede van de oppositie.

Apache baande zich een weg door de jungle van communicatiestrategieën en zocht uit wat de regeringsplannen nu echt betekenen voor Vlaanderen. Wat blijkt? Er zijn maar liefst drie programmapunten van het Vlaams Belang in het nieuwe akkoord opgenomen, middenveldorganisaties wachten bang af of ze in de toekomst nog wel ondersteund zullen worden, het is volstrekt onduidelijk wie de inburgeringscursus van nieuwkomers moet betalen als de Vlaamse overheid dat niet meer doet en de onafhankelijkheid van de VRT dreigt sterk te worden ingeperkt.

Wat níét in het regeerakkoord staat is vaak net zo interessant. Zo staan er amper concrete maatregelen in om armoede te bestrijden, en wordt het steeds nijpendere stikstofprobleem zo goed als genegeerd. Ook waarborgen voor de privacy in 'Smart Vlaanderen', ontbreken.

Hieronder vind je al onze stukken over het regeerakkoord.

info
panorama_fish_eye Oktober 2019
panorama_fish_eye September 2019
panorama_fish_eye Augustus 2019