DOSSIER - 18 ARTIKELS

Radio Apache

Logo_Radio-Apache_website

Op zoek naar verklaringen waarom de wereld is zoals hij is, proberen we in Radio Apache niet enkel tot de kern van het probleem te gaan, maar ook te zoeken naar mogelijke oplossingen of uitwegen.

Je kan Radio Apache beluisteren via SoundCloud, iTunesPocket Casts, DeezerStitcher, Spotify en TuneIn. Wil je Radio Apache beluisteren op jouw favoriete platform, geef ons een seintje!

Grace Blakeley in Café Apache

In welke economie heeft de pandemie ons gebracht? In Café Apache spraken we met Grace Blakeley over de toenemende macht van een kleine groep bedrijven op de economie en de samenleving. Blakeley ziet een doorgedreven democratisering van de economie als de beste manier om de grote uitdagingen van onze tijd aan te gaan.

Back to Bled

Back to Bled vertelt een hedendaags verhaal over de band tussen de stad en het platteland, met het multiculturele Brussel als vertrekpunt. De kern van deze documentaire drijft echter op frictie: tussen stad en platteland, ecologie en economie, gezond versus goedkoop, verbonden versus ontworteld.

Locked up in lockdown

Maart 2020. Corona legt België plat. Iedereen moet binnen blijven. Deur dicht, uurtje per dag buiten. Een verhaal dat de bewoners in de gevangenis van Merksplas bekend in de oren klinkt. Een portret van drie gevangenen, die de coronacrisis op een volkomen andere manier beleven dan de rest van de wereld.

De S53

Elke avond opnieuw riskeren jonge mannen en vrouwen hun leven om Engeland te bereiken. Het vertrekpunt is een snelwegparking in het Oost-Vlaamse Beervelde. In dat kleine dorp heeft de S53 halte, de laatste trein vanuit Gent. Iedereen ziet ze vertrekken: medereizigers, treinbegeleiders, obers van het restaurant L’autre Côté aan het station van Beervelde. Maar er gebeurt niets.

‘De S53’ is een portret van mensen die we in de grote krantenkoppen zien voorbijtrekken, maar zelden aan het woord komen.

Maria & Eliza: partizanen in het verzet

In de nacht van 12 op 13 augustus 1944 worden in het Limburgse Rijkhoven, bij Bilzen, twee vrouwen doodgeschoten. Ze waren moeder en dochter. Dochter Maria was lid van het Belgisch leger der partizanen, de communistische en gewapende tak van het verzet. 75 jaar na de dood van de twee vrouwen gaat hun achterneef Kevin Franssen voor Radio Apache op zoek naar de omstandigheden en daders van de dubbele moord.

Het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV), de partij die zich liet verleiden tot een bondgenootschap met de Duitsers, had net voor de oorlog een kwart van de stemmen in Bilzen gehaald. De hevigheid waarmee beide kampen streden voor hun zaak, leidde tot een explosieve situatie in Bilzen, dat de naam ‘Klein Berlijn’ kreeg. Limburg stond op een gegeven moment op het randje van een burgeroorlog.

Duurzaam pensioen - pensioengeld voor een betere wereld

In deze aflevering van Radio Apache spreken we met Anneleen De Bonte. Als huisarts vroeg ze zich af waarin haar pensioenspaargeld precies geïnvesteerd werd. Kon het zijn dat haar geld ervoor zorgde dat mens en planeet geschaad werden?

Daarom ging ze met FairFin op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn pensioenspaargeld, dat 30 tot 40 jaar geparkeerd staat, ingezet kan worden voor duurzame, milieuvriendelijke, klimaatneutrale doelstellingen? Hoe maak je van pensioengeld een hefboom voor welzijn en wereldwijde duurzame ontwikkeling?

Spionstad - privacyprotest in Google City

In de Canadese stad Toronto krijgt Sidewalk Labs, een zusterbedrijf van techgigant Google, de kans om zijn ideeën over de smart city in de praktijk te brengen. Toronto moet de eerste plek worden waar het online business model van Google in de fysieke wereld wordt toegepast.

In deze aflevering praten we met stadsplanner Guy Baeten (Institute for Urban Research, Universiteit Malmö) over de plannen van Sidewalk Labs. Baeten is nieuwsgierig naar de stad van de toekomst, maar waarschuwt voor het gebrek aan democratische inspraak, en vreest voor de privacy van burgers. Hij is niet de enige. Terwijl Google zijn plannen nog op punt stelt, groeit het verzet. Burgers verenigen zich, en privacyspecialisten uiten hun groeiende ongerustheid bij het experiment.

Stemmenjacht - de dure strijd om je stem

In deze verkiezingspodcast hebben we het over de dure jacht op onze stem. Politieke partijen en politici trekken in de aanloop naar die cruciale zondag alle registers open, en dat mag ook een serieuze duit kosten. Hoe proberen partijen en politici ons te overtuigen om het bolletje naast hun naam of lijst rood te kleuren? Welke rol zullen sociale media spelen in deze verkiezingen? En wie betaalt dit allemaal?

We spraken met Reinout Van Zandycke, expert online politieke communicatie, en Gert-Jan Put, onderzoeker bij het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving van de KU Leuven.

Klimaatstrijd - naar een sociaal rechtvaardige transitie?

Gele hesjes en klimaatmarsen maken duidelijk dat een succesvolle klimaattransitie een breedgedragen maatschappelijk project zal moeten zijn. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de strijd tegen klimaatopwarming een sociaal rechtvaardige uitkomst heeft?

In deze aflevering van Radio Apache, de podcast van Apache, praten we met Ikrame Kastit (Uit De Marge), Vanya Verschoore (Arbeid en Milieu) en Frank Vanaerschot (Fairfin) over de rol van het middenveld in de klimaattransitie, het gebrek en nood aan inspraak in klimaatbeleid, het vormen van klimaatallianties en een rechtvaardige financiering van de transitie.

Nieuwswaar - over de commercialisering van nieuws

Welke impact heeft de commercialisering van mediabedrijven de voorbije jaren gehad op redacties, nieuws en journalistiek?

In de eerste aflevering van Radio Apache praten we met Sven Gatz, Vlaams minister bevoegd voor media (Open VLD), de Nederlandse journalist Joris Luyendijk en communicatiewetenschapper Steve Paulussen (UA), over commercialisering van media en de commerciële druk op redacties, de verregaande mediaconcentratie in Vlaanderen, de financiering van journalistiek en de rol van alternatieve journalistieke initiatieven.

info
panorama_fish_eye Maart 2022
panorama_fish_eye Februari 2022
panorama_fish_eye Oktober 2021
panorama_fish_eye Mei 2021
panorama_fish_eye Augustus 2020
panorama_fish_eye Juli 2020
panorama_fish_eye Maart 2020
panorama_fish_eye December 2019
panorama_fish_eye November 2019
panorama_fish_eye Juli 2019
panorama_fish_eye Mei 2019
panorama_fish_eye April 2019
panorama_fish_eye Maart 2019
panorama_fish_eye Februari 2019