Migratie

Vooroordelen en foutieve informatie vervuilen het debat rond migratie. In dossier ‘migratie’ probeert Apache de clichés te doorprikken en opnieuw feiten te laten spreken. Objectieve cijfers voegen belangrijke nuances toe aan een debat waarbij de emoties soms heel hoog oplaaien.

Daarnaast zijn er de menselijke verhalen. Over wie gaat het eigenlijk? Hoe zien de leefomstandigheden eruit van mensen die hun land ontvluchten? Hun verhalen vormen een tegengewicht tegen de ontmenselijking die het debat binnensluipt en soms deel uitmaakt van een bewuste politieke strategie.

Tot slot zijn er de media. Wat is hun rol in dit verhaal? Er zijn verhalen die weinig mensen onberoerd laten. Over kooien in de Verenigde Staten waarbij kinderen van hun ouders worden gescheiden. Over de peuter Mawda die werd gedood door een politiekogel. Of het aangespoelde lijkje van het Syrische jongetje Aylan, aan de Turkse kust.

Aan de andere kant van die verhalen staat de grommende xenofobische onderbuik. In grote delen van de Westerse wereld wordt die gevoed door sterk polariserend maar electoraal bijzonder succesvol beleid.

Hoe moeten media daarmee omgaan? Naast feiten, nuance en menselijkheid, is ook dat een belangrijke vraag willen we antwoorden formuleren op een vraagstuk dat ons in de ban houdt.

Artikels in het Apache-dossier "Migratie"