Corona zet mentaal welzijn onder druk

Het coronavirus plaatst onze samenleving voor een nooit geziene uitdaging. Eerst gingen we massaal in lockdown, maar ook met versoepelde maatregelen ziet onze wereld er nog heel erg anders uit. De economische en sociale impact van de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, is enorm. Maar ze zetten ook ons mentaal welzijn sterk onder druk.

Talrijke onderzoeken tonen dat we het mentaal allemaal hard te verduren krijgen. Verschillende bevolkingsgroepen worden echter nog harder getroffen. In dit dossier nemen we de psychische en psychosociale gevolgen van de coronacrisis onder de loep.

Welke mensen worden extra getroffen, en wat zijn de gevolgen ervan? Hoe beleven mensen die al voor de crisis in een precaire situatie zaten deze crisis? En wat met ouderen en studenten?

Hebben beleidsmakers voldoende aandacht voor het psychisch welbevinden van de bevolking in het algemeen en kwetsbare mensen in het bijzonder? Waar kunnen deze mensen terecht, en hebben de verschillende hulplijnen voldoende middelen en personeel?

Artikels in het Apache-dossier "Corona zet mentaal welzijn onder druk"