Jambon

Intussen kent iedereen Jan Jambon. Al is nog niet helemaal doorgedrongen dat onze toekomstige Vlaamse minister-president ooit mee aan de wieg stond van het Vlaams Blok, afdeling Brasschaat.

Opnieuw Actueel

Meer dan twee maanden na de verkiezingen draagt N-VA Jan Jambon (N-VA) voor  als formateur om een nieuwe Vlaamse Regering te vormen met CD&V en Open Vld. Hoewel N-VA-voorzitter Bart De Wever zich tijdens de campagne uitdrukkelijk opwierp als kandidaat minister-president, zal naar alle waarschijnlijkheid Jambon – die campagne voerde als kandidaat voor het premierschap – de opvolger worden van Geert Bourgeois.

Een nieuwe Zweedse coalitie dus, zonder sp.a. Ook Vlaams Belang valt af, ondanks verschillende gesprekken met informateur De Wever. De extreemrechtse partij doopt de verderzetting van de Zweedse coalitie nu al tot “coalitie van de verliezers”.

Inderdaad, wie de rol die Jan Jambon binnen de Vlaamse Beweging speelde kent, kon bij zijn aanstelling als minister van Binnenlandse Zaken in de regering Michel I gedonder verwachten. Ook Bart De Wever dus. Hij was het die eind 2005 Jambon overhaalde om (partij)politiek actief te worden bij N-VA en hij wist bijzonder goed welk vlees hij in de kuip had. Met Jambon haalde De Wever een absoluut zwaargewicht uit de Vlaamse Beweging die zwalpte tussen het Vlaams Blok en N-VA binnen.

Vlaamse onafhankelijkheid is het ultieme doel. Of dat bereikt wordt met de stoottroepen van het Vlaams Blok, dan wel met de gerationaliseerde Vlaams-nationalistische emotie van N-VA, is van ondergeschikt belang. Door Jambon voor die laatste optie te strikken, duwde De Wever een belangrijke dominosteen omver in de strijd tussen VB en N-VA.

Het symbolisch belang van Jambons keuze voor N-VA kan moeilijk onderschat worden. In zijn slipstream volgde uiteindelijk het leeuwendeel van de Vlaams-nationalistische kern van het Vlaams Belang de weg naar N-VA.

 

Artikels in het Apache-dossier "Jambon"