DOSSIER - 10 ARTIKELS

Chemiereus Ineos in Antwerpen

ineos_21
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), Ineos CEO Jim Ratcliffe en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) tijdens de persconferentie over de miljardeninvestering van Ineos in de Antwerpse haven (Foto: Havenbedrijf Antwerpen)

Voor dit zogenaamde Project One heeft het bedrijf maar liefst 3 miljard euro veil. Ineos wil zowel een ethaankraker bouwen als een PDH-fabriek neerpoten. Beide installaties verwerken schaliegas tot grondstoffen voor de meest gebruikte plastics ter wereld.

Om de prestigieuze investering binnen te halen leverden Antwerpen en Vlaanderen felle strijd met de haven van Rotterdam. De overeenkomst tussen Ineos en de Haven van Antwerpen werd uiteindelijk in januari 2018 ondertekend. De verdere onderhandelingen blijven voorlopig in nevelen gehuld.

Ineos heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot onmisbare schakel in het productieproces van plastic, waar fossiele brandstoffen het basisbestanddeel van vormen. Van wieg tot kist, van schaliegas tot plastic pellet, het productieproces heeft een enorme impact op onze planeet.

 

info
panorama_fish_eye Augustus 2021
panorama_fish_eye September 2020
panorama_fish_eye April 2020
panorama_fish_eye September 2019
panorama_fish_eye Augustus 2019
panorama_fish_eye Juli 2019
panorama_fish_eye Mei 2019
panorama_fish_eye Februari 2019